Sakiewki ze schabu

Opublikowano: 17.12.2021 r., 11:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sakiewki ze schabu podane z dodatkiem kaszy z warzywami na białym talerzu.
Sakiewki ze schabu
Sakiewki ze schabu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Schab faszerowany doskonale sprawdzi się także jako przekąska na zimno. Koniecznie wypróbuj naszego przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
713 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Pieczarki 15 średnich sztuk (400 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Ananas w puszce (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, wykałaczki, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na sakiewki ze schabu krok po kroku

Schab pokrój w plastry grubości około 3 cm.

Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa i dopraw solą oraz pieprzem.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Paprykę oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Pokrój w mniejsze kawałki ananasa.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut.

Dodaj paprykę i ananasa i smaż jeszcze 3 minuty, dopraw sol, dodaj natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sakiewki ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat sakiewek ze schabu

Sakiewki ze schabu to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Nadziewane mięso z papryką można podać także jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Pomysł na sakiewki ze schabu przygotujesz szybko i bez większego wkładu finansowego. Przepis na sakiewki ze schabu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia schabu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, papryka czerwona, pieczarki, ananas w puszce, natka pietruszki, cebula, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić sakiewki ze schabu? Schab pokrój w plastry grubości około 3 cm. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa i dopraw solą oraz pieprzem. Pieczarki pokrój w kostkę. Paprykę oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pokrój w mniejsze kawałki ananasa. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut. Dodaj paprykę i ananasa i smaż jeszcze 3 minuty, dopraw sol, dodaj natkę pietruszki. Wystudzony farsz wykładaj na plastry schabu, zepnij brzegi wykałaczkami. Obtocz w mące ziemniaczanej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Umieść w naczyniu do zapiekania, wlej bulion i piecz przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Schab wieprzowy jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Schab jest jednym z najbardziej chudych kawałków tuszy wieprzowej. Zawiera także małą ilość kalorii, dlatego może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wspomaga procesy regeneracyjne i bierze udział w produkcji hormonów i enzymów.

Podsumowując dobre sakiewki ze schabu z pieczarkami polecają się na obiad. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Sakiewki można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sakiewki doskonale sprawdzą się podane z kromką chleba na zimno.

Alergeny w sakiewkach ze schabu

Lista alergenów dla sakiewek ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sakiewki ze schabu

Wartości odżywcze sakiewek ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Sakiewki ze schabu to danie zawierające bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab jest mięsem zawierającym małą ilość tłuszczu oraz kalorii ogółem. Dodatek warzyw wzbogaca danie w błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
155.18
713.83
Białko (g)
10.42
47.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
6.80
31.27
Węglowodany przyswajalne (g)
5.87
27.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
4.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
9.59
44.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
8.50
Tłuszcze nienasycone (g)
7.74
35.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.56
25.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
10.05
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.08
Cholesterol (mg)
28.88
132.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
24.49
112.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.44
89.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.81
Witamina E (mg)
0.28
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.43
1.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.38
20.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.23
60.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
255.11
1173.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
25.33
116.53
Potas (mg)
311.24
1431.71
Wapń (mg)
11.14
51.26
Fosfor (mg)
126.23
580.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.31
88.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
2.33
Cynk (mg)
0.84
3.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sakiewek ze schabu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sakiewek ze schabu

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ananas w puszce
150 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.65
Za 150 g
Koszt składników
64.00