Ryba w cieście francuskim

Opublikowano: 11.10.2021 r., 8:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w cieście francuskim
Ryba w cieście francuskim
Ryba w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszną i wilgotną rybę w panierce z ciasta. Chrupiące ciasto świetnie komponuje się z delikatną rybą i podkreśla jej smak.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
403 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś filet (400 g)
  • Ciasto francuskie (200 g)
  • Pieczarki - 10 małych sztuk (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na ryba w cieście francuskim krok po kroku

Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda i staną się brązowe.

Dodaj na patelnie śmietankę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem, gotuj aż sos nieco zgęstnieje, dodaj koper i wymieszaj.

Ciasto francuskie umieść na papierze do pieczenia, na samym jego środku połóż filet z łososia, dopraw solą i pieprzem na jego wierzch wyłóż pieczarki w sosie i złóż płaty ciasta tak, aby szczelnie zamknąć łososia w cieście.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Wierzch ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem, wtedy ciasto ładnie się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na ryba w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat ryby w cieście francuskim

Ryba w cieście francuskim to świetna propozycja na ciekawe podanie ryby. Smaczna ryba zapiekana pod kołderką z pieczarek i ciasta jest wilgotna i aromatyczna. Łosoś z piekarnika jest też zdrowszym wyborem niż smażona wersja. Przepis na rybę w cieście francuskim jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ryby z piekarnika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, pieczarki, śmietana kremówka 30%, cebula, koper, ciasto francuskie, białko jaja, mleko oraz sól i pieprz.

Jak zrobić rybę w cieście francuskim? Najpierw pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda i staną się brązowe. Dodaj na patelnie śmietankę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem, gotuj aż sos nieco zgęstnieje, dodaj koper i wymieszaj. Ciasto francuskie umieść na papierze do pieczenia, na samym jego środku połóż filet z łososia, dopraw solą i pieprzem na jego wierzch wyłóż pieczarki w sosie i złóż płaty ciasta tak aby szczelnie zamknąć łososia w cieście. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Wierzch ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem, wtedy ciasto ładnie się zarumieni.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.

Podsumowując dobra ryba to świetny pomysł na imprezę i na obiad dla całej rodziny, również podczas uroczystych spotkań. Pyszna ryba w sosie pieczarkowo-śmietanowym zachwyci nie jedno wymagające podniebienie.

Alergeny w rybie w cieście francuskim

Lista alergenów dla ryby w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
    • Mleko 3,2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ryby w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Ryba w cieście francuskim to pełne witamin i składników mineralnych danie. Ciasto francuskie możesz faszerować dowolnymi składnikami. Ciasto jest dość kaloryczne, natomiast ilość ciasta w porcji nie jest duża.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
201.93
403.86
Białko (g)
8.81
17.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.42
18.84
Węglowodany przyswajalne (g)
8.72
17.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.36
28.73
Tłuszcze nasycone (g)
7.42
14.85
Tłuszcze nienasycone (g)
6.94
13.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.20
10.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
3.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.33
40.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
61.67
123.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.92
7.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.40
110.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.16
8.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.11
60.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.18
6.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
60.82
121.64
Potas (mg)
240.60
481.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.24
34.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
125.03
250.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.58
73.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
1.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w cieście francuskim 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w cieście francuskim

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Ciasto francuskie
200 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.35
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
10 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Koszt składników
64.00