Przepis na ryba w cieście francuskim krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, naczynie ceramiczne do zapiekania

Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda i staną się brązowe.

Dodaj na patelnie śmietankę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem, gotuj aż sos nieco zgęstnieje, dodaj koper i wymieszaj.

Ciasto francuskie umieść na papierze do pieczenia, na samym jego środku połóż filet z łososia, dopraw solą i pieprzem na jego wierzch wyłóż pieczarki w sosie i złóż płaty ciasta tak, aby szczelnie zamknąć łososia w cieście.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Wierzch ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem, wtedy ciasto ładnie się zarumieni.

Ryba w cieście francuskim podana na białym talerzu.
Ryba w cieście francuskim
Koszt przygotowania dania
39.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
403 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Ryba w cieście francuskim - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rybie w cieście francuskim

Ryba w cieście francuskim to świetna propozycja na ciekawe podanie ryby. Smaczna ryba zapiekana pod kołderką z pieczarek i ciasta jest wilgotna i aromatyczna. Łosoś z piekarnika jest też zdrowszym wyborem niż smażona wersja. Przepis na rybę w cieście francuskim jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ryby z piekarnika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, pieczarki, śmietana kremówka 30%, cebula, koper, ciasto francuskie, białko jaja, mleko oraz sól i pieprz.

Jak zrobić rybę w cieście francuskim? Najpierw pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda i staną się brązowe. Dodaj na patelnie śmietankę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem, gotuj aż sos nieco zgęstnieje, dodaj koper i wymieszaj. Ciasto francuskie umieść na papierze do pieczenia, na samym jego środku połóż filet z łososia, dopraw solą i pieprzem na jego wierzch wyłóż pieczarki w sosie i złóż płaty ciasta tak aby szczelnie zamknąć łososia w cieście. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Wierzch ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem, wtedy ciasto ładnie się zarumieni.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.

Podsumowując dobra ryba to świetny pomysł na imprezę i na obiad dla całej rodziny, również podczas uroczystych spotkań. Pyszna ryba w sosie pieczarkowo-śmietanowym zachwyci nie jedno wymagające podniebienie.

Wartości odżywcze ryby w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
201.93 kcal
403.86 kcal
Białko
8.81 g
17.63 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
14.36 g
28.73 g
Tłuszcze nasycone
7.42 g
14.84 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.94 g
13.88 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.74 g
3.47 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryba w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
4.16 mg
8.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryba w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
60.82 mg
121.64 mg
Potas
240.60 mg
481.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
17.24 mg
34.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
125.03 mg
250.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
36.58 mg
73.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
0.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w cieście francuskim 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w cieście francuskim

Lista alergenów dla ryby w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
    • Mleko 3,2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania ryby w cieście francuskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Ciasto francuskie
200 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.35
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
10 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na ryba w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób