Ryba w cieście francuskim
- Łosoś filet (400 g)
- Ciasto francuskie (200 g)
- Pieczarki - 10 małych sztuk (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Białko jajka (1 szt.)
- Mleko 3,2% (10 ml)
Przepis na ryba w cieście francuskim krok po kroku
Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda i staną się brązowe.
Dodaj na patelnie śmietankę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem, gotuj aż sos nieco zgęstnieje, dodaj koper i wymieszaj.
Ciasto francuskie umieść na papierze do pieczenia, na samym jego środku połóż filet z łososia, dopraw solą i pieprzem na jego wierzch wyłóż pieczarki w sosie i złóż płaty ciasta tak, aby szczelnie zamknąć łososia w cieście.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Wierzch ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem, wtedy ciasto ładnie się zarumieni.
Więcej informacji na temat ryby w cieście francuskim
Ryba w cieście francuskim to świetna propozycja na ciekawe podanie ryby. Smaczna ryba zapiekana pod kołderką z pieczarek i ciasta jest wilgotna i aromatyczna. Łosoś z piekarnika jest też zdrowszym wyborem niż smażona wersja. Przepis na rybę w cieście francuskim jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ryby z piekarnika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, pieczarki, śmietana kremówka 30%, cebula, koper, ciasto francuskie, białko jaja, mleko oraz sól i pieprz.
Jak zrobić rybę w cieście francuskim? Najpierw pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda i staną się brązowe. Dodaj na patelnie śmietankę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem, gotuj aż sos nieco zgęstnieje, dodaj koper i wymieszaj. Ciasto francuskie umieść na papierze do pieczenia, na samym jego środku połóż filet z łososia, dopraw solą i pieprzem na jego wierzch wyłóż pieczarki w sosie i złóż płaty ciasta tak aby szczelnie zamknąć łososia w cieście. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Wierzch ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem, wtedy ciasto ładnie się zarumieni.
Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.
Podsumowując dobra ryba to świetny pomysł na imprezę i na obiad dla całej rodziny, również podczas uroczystych spotkań. Pyszna ryba w sosie pieczarkowo-śmietanowym zachwyci nie jedno wymagające podniebienie.
Alergeny w rybie w cieście francuskim
Lista alergenów dla ryby w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
- Mleko 3,2%
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ryby w cieście francuskim
Ryba w cieście francuskim to pełne witamin i składników mineralnych danie. Ciasto francuskie możesz faszerować dowolnymi składnikami. Ciasto jest dość kaloryczne, natomiast ilość ciasta w porcji nie jest duża.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.