Ryba pieczona
- Dorsz filet (500 g)
- Ziemniaki średnie (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na rybę pieczoną krok po kroku
Rybę dokładanie myjemy i osuszamy. Doprawiamy ją sola i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy oraz kroimy w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Powinny być pół twarde.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy filety rybne. Obok dodajemy ugotowane ziemniaczki. Pomiędzy składniki układamy ząbki czosnku (3 szt.). Dodajemy także rozmaryn.
Na koniec rybę skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C bez przykrycia.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat ryby pieczonej
Pyszna ryba pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako dodatek na święta. Filet z dorsza zapiekany z ziemniakami i ziołami jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić rybę pieczoną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku rybę dokładanie myjemy i osuszamy. Doprawiamy ją sola i pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy oraz kroimy w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Powinny być pół twarde. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy filety rybne. Obok dodajemy ugotowane ziemniaczki. Pomiędzy składniki układamy ząbki czosnku (3 szt.). Dodajemy także rozmaryn. Na koniec rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Całość pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.
Sprawdzony przepis na pieczoną rybę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Smaczna ryba pieczona odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Świąteczna potrawa na pewno zachwyci wszystkich gości. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w rybie pieczonej
Lista alergenów dla ryby pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
Wartości odżywcze ryby pieczonej
Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.