Ryba pieczona

Opublikowano: 23.04.2022 r., 15:07 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona ryba z warzywami
Ryba pieczona
Pieczona ryba to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Idealnie sprawdzi się na świąteczny stole.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 15 min
113 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Ziemniaki średnie (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na rybę pieczoną krok po kroku

Rybę dokładanie myjemy i osuszamy. Doprawiamy ją sola i pieprzem.

Ziemniaki obieramy, myjemy oraz kroimy w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Powinny być pół twarde.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy filety rybne. Obok dodajemy ugotowane ziemniaczki. Pomiędzy składniki układamy ząbki czosnku (3 szt.). Dodajemy także rozmaryn.

Na koniec rybę skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C bez przykrycia.

Jak oceniasz przepis na rybę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat ryby pieczonej

Pyszna ryba pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako dodatek na święta. Filet z dorsza zapiekany z ziemniakami i ziołami jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić rybę pieczoną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku rybę dokładanie myjemy i osuszamy. Doprawiamy ją sola i pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy oraz kroimy w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Powinny być pół twarde. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy filety rybne. Obok dodajemy ugotowane ziemniaczki. Pomiędzy składniki układamy ząbki czosnku (3 szt.). Dodajemy także rozmaryn. Na koniec rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Całość pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.

Sprawdzony przepis na pieczoną rybę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Smaczna ryba pieczona odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Świąteczna potrawa na pewno zachwyci wszystkich gości. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w rybie pieczonej

Lista alergenów dla ryby pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze ryby pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
102.89
113.18
Białko (g)
12.93
14.22
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
4.86
5.35
Węglowodany przyswajalne (g)
4.28
4.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.64
Sacharoza (cukier) (g)
0.05
0.05
Glukoza (g)
0.09
0.09
Fruktoza (g)
0.07
0.08
Skrobia (g)
4.25
4.67
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
3.27
3.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
0.79
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
2.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.09
2.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.51
Cholesterol (mg)
29.86
32.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
8.33
9.17
Witamina B6 (mg)
0.25
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
0.70
Witamina C (mg)
6.17
6.78
Witamina D (µg (mcg))
0.62
0.69
Witamina E (mg)
0.85
0.93
Retinol (µg (mcg))
8.33
9.17
Tiamina (mg)
0.08
0.09
Ryboflawina (mg)
0.06
0.06
Niacyna (mg)
1.73
1.90
Foliany (µg (mcg))
9.03
9.93
Beta karoten (µg (mcg))
0.28
0.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
39.22
43.14
Potas (mg)
404.89
445.38
Wapń (mg)
14.47
15.92
Fosfor (mg)
156.81
172.49
Magnez (mg)
28.61
31.47
Żelazo (mg)
0.50
0.55
Cynk (mg)
0.40
0.44
Miedź (mg)
0.05
0.06
Mangan (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby pieczonej 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby pieczonej

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
41.00