Rozczyn z drożdży

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklany słoik z rozczynem drożdżowym
Rozczyn z drożdży
Ten sprawdzony przepis na rozczyn z drożdży możesz wykorzystać w prawie każdym przepisie, który wymaga drożdży. Koniecznie sprawdź jak zrobić rozczyn z drożdży, który jest tani i prosty w wykonaniu.
Przygotowanie 3 min
228 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Cukier (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
szklana miska

Przepis na rozczyn z drożdży krok po kroku

Drożdże rozkrusz w palcach i wsyp do szklanej miski.

Dodaj cukier, mąkę i wlej 70 ml ciepłej wody.

Bardzo dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Zwróć uwagę, by nie było grudek.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

To oznacza, że jest gotowy do użycia.

Jak oceniasz przepis na rozczyn z drożdży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat rozczynu z drożdży

Ten sprawdzony przepis na rozczyn z drożdży możesz wykorzystać w prawie każdym przepisie, który wymaga drożdży. Koniecznie sprawdź jak zrobić rozczyn z drożdży, który jest tani i prosty w wykonaniu.

Najpierw drożdże rozkrusz w palcach i wsyp do szklanej miski. Dodaj cukier, mąkę i wlej 70 ml ciepłej wody. Bardzo dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Zwróć uwagę, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. To oznacza, że jest gotowy do użycia.

Jeśli potrzebny Ci łatwy zaczyn z drożdży, to mam nadzieję, że nasze wskazówki nie sprawiły Ci wiele trudności. Nasz pomysł na to jak się robi rozczyn z drożdży, na pewno przyda Ci się w kuchni.

Drożdże to według nauk biologicznych jednokomórkowe organizmy, które zaliczamy do królestwa grzybów. Obecnie rozpoznanych jest 1500 gatunków drożdży, ale w kuchniach można spotkać drożdże szlachetne. Doceniane są za ich możliwości fermentacyjne i spulchniające. Ten pierwszy rodzaj działania doceniany jest przede wszystkim w przemyśle alkoholowym, gdzie produkowane jest wino, piwo, cydr lub inne rodzaje alkoholi.

Działanie spulchniające szczególnie upodobał sobie przemysł cukierniczy i piekarniczy. Co zrobić z drożdży w domu? Z użyciem drożdży piekarskich można przygotować: ciasto, wypieki wytrawne, drożdżówki - bułki na słodko, placki, racuchy, pancakes, spody do pizzy, chleb, bułki, bułki na parze (pampuchy). Jeśli wiesz już, co można upiec z drożdży, to przyjrzyjmy się im troszkę bliżej.

Drożdże, choć uważane są za nic nieznaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W drożdżach znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oznacza to, że przeciwdziała wolnym rodnikom, które mają znaczący wpływ na rozwój choroby nowotworowej. W drożdżach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B3, B6, a także B7, czyli biotynę. Biotyna jest witaminą bardzo często używaną w kosmetologii, ponieważ ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów. Czyli oprócz działania na wypieki drożdże mają również pozytywne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w rozczynie z drożdży

Lista alergenów dla rozczynu z drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze rozczynu z drożdży

na 100g gotowej potrawy

Biotyna jest witaminą bardzo często używaną w kosmetologii, ponieważ ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
285.12
228.10
Białko (g)
10.67
8.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
59.06
47.24
Węglowodany przyswajalne (g)
56.52
45.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
1.56
1.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
0.99
Tłuszcze nienasycone (g)
0.33
0.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.14
Tiamina (mg)
1.12
0.90
Ryboflawina (mg)
0.60
0.48
Niacyna (mg)
7.53
6.03
Foliany (µg (mcg))
326.88
261.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
11.19
8.95
Potas (mg)
259.50
207.60
Wapń (mg)
16.75
13.40
Fosfor (mg)
174.75
139.80
Magnez (mg)
32.69
26.15
Żelazo (mg)
4.14
3.31
Cynk (mg)
3.71
2.97
Miedź (mg)
0.15
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny rozczynu z drożdży 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rozczynu z drożdży

Koszt składników
6.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
45 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Koszt składników
6.50