Roladki z kurczaka w sosie
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Ser żółty (100 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Koperek (30 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na roladki z kurczaka w sosie krok po kroku
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Połowę oleju rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Następnie przełóż ją do miseczki i pozostaw do wystudzenia.
Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodaj go do przestudzonej cebuli i wymieszaj.
Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj i zrób z nim kieszonkę na całej długości. Mięso oprósz solą oraz pieprzem z każdej strony.
Do każdej piersi z kurczaka włóż farsz cebulowo-serowy i zepnij kieszonkę wykałaczkami.
Mięso obtocz w odrobinie mąki.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso z piersi z każdej strony (po minucie na stronę).
Następnie mięso podlej wywarem drobiowym i duś na małej mocy palnika do miękkości mięsa (około 15 minut).
Po tym czasie do wywaru dodaj śmietankę oraz drobno posiekany koperek. Całość gotuj bez przykrycia przez około 3 minuty (sos powinien zredukować się).
Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat roladek z kurczaka w sosie
Roladki z kurczaka w sosie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych warzyw. Jako dodatek do roladek możesz podać również kiszonki - świetnie sprawdzi się ogórek kiszony lub surówka przygotowana na bazie kapusty kiszonej. Przepis na roladki z kurczaka w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, ser żółty, cebula, śmietanka 30%, mąka pszenna, bulion jarzynowy, koperek, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić roladki z kurczaka w sosie? Połowę oleju rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Następnie przełóż ją do miseczki i pozostaw do wystudzenia. Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodaj go do przestudzonej cebuli i wymieszaj. Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj i zrób z nim kieszonkę na całej długości. Mięso oprósz solą oraz pieprzem z każdej strony. Do każdej piersi z kurczaka włóż farsz cebulowo-serowy i zepnij kieszonkę wykałaczkami. Mięso obtocz w odrobinie mąki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso z piersi z każdej strony. Następnie mięso podlej wywarem drobiowym i duś na małej mocy palnika do miękkości mięsa. Po tym czasie do wywaru dodaj śmietankę oraz drobno posiekany koperek. Całość gotuj bez przykrycia przez około 3 minuty (sos powinien zredukować się). Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Ser żółty to produkt wysokokaloryczny. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).
Podsumowując pyszne roladki z piersi kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsze roladki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło.
Alergeny w roladkach z kurczaka w sosie
Lista alergenów dla roladek z kurczaka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze roladek z kurczaka w sosie
Roladki z kurczaka w sosie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.