Rolada z kurczaka z boczkiem

Opublikowano: 29.07.2022 r., 13:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada kurczaka z boczkiem
Rolada z kurczaka z boczkiem
Rolada z kurczaka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Rolada świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
835 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Boczek wędzony bez kości - w plastrach (200 g)
  • Musztarda (30 g)
  • Ser parmezan (90 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na roladę z kurczaka z boczkiem krok po kroku

Filety z piersi kurczaka oczyść, umyj i osusz. Następnie każdy filet na tnij po boku, aby wytworzyć kieszonkę na nadzienie.

Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.

Kieszonki kurczaka posmaruj musztardą, włóż do nich ser żółty, a następnie kurczaka zawiń w plasterki boczku.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż w niej roladki z kurczaka i posmaruj je oliwą.

Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.

Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na roladę z kurczaka z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat rolady z kurczaka z boczkiem

Rolada z kurczaka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych lub pieczonych ziemniaków, a także surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na roladę z kurczaka z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, boczek wędzony w plastrach, musztarda, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz przyprawa do kurczaka.

Jak zrobić roladę z kurczaka z boczkiem wędzonym? Filety z piersi kurczaka oczyść, umyj i osusz. Następnie każdy filet na tnij po boku, aby wytworzyć kieszonkę na nadzienie. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Kieszonki kurczaka posmaruj musztardą, włóż do nich ser żółty, a następnie kurczaka zawiń w plasterki boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż w niej roladki z kurczaka i posmaruj je oliwą. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut. Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując pyszna rolada z kurczaka zawijana w plastry boczku świetnie sprawdzi się jako mięsny dodatek do obiadu. Smaczna rolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw, ponieważ wzbogacają one danie w wiele składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego.

Alergeny w roladzie z kurczaka z boczkiem

Lista alergenów dla rolady z kurczaka z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • przyprawa do kurczaka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze rolady z kurczaka z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Rolada z kurczaka z boczkiem to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Danie jest dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
260.97
835.10
Białko (g)
24.12
77.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
0.80
2.58
Węglowodany przyswajalne (g)
0.67
2.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
17.29
55.32
Tłuszcze nasycone (g)
6.33
20.27
Tłuszcze nienasycone (g)
10.95
35.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.75
28.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.20
7.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.14
227.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
26.89
86.04
Witamina B6 (mg)
0.62
1.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.48
Witamina C (mg)
0.01
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.41
Witamina E (mg)
1.34
4.29
Retinol (µg (mcg))
26.21
83.89
Tiamina (mg)
0.18
0.57
Ryboflawina (mg)
0.19
0.61
Niacyna (mg)
8.05
25.77
Foliany (µg (mcg))
6.37
20.38
Beta karoten (µg (mcg))
7.01
22.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
513.39
1642.84
Potas (mg)
319.43
1022.17
Wapń (mg)
115.66
370.12
Fosfor (mg)
276.63
885.22
Magnez (mg)
28.98
92.73
Żelazo (mg)
0.58
1.85
Cynk (mg)
1.31
4.20
Miedź (mg)
0.05
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z kurczaka z boczkiem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z kurczaka z boczkiem

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
w plastrach
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Musztarda
30 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Ser parmezan
90 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
11.70
Za 90 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
76.00