Rolada z kurczaka z boczkiem
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Boczek wędzony bez kości - w plastrach (200 g)
- Musztarda (30 g)
- Ser parmezan (90 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na roladę z kurczaka z boczkiem krok po kroku
Filety z piersi kurczaka oczyść, umyj i osusz. Następnie każdy filet na tnij po boku, aby wytworzyć kieszonkę na nadzienie.
Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
Kieszonki kurczaka posmaruj musztardą, włóż do nich ser żółty, a następnie kurczaka zawiń w plasterki boczku.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż w niej roladki z kurczaka i posmaruj je oliwą.
Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.
Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki
Więcej informacji na temat rolady z kurczaka z boczkiem
Rolada z kurczaka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych lub pieczonych ziemniaków, a także surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na roladę z kurczaka z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, boczek wędzony w plastrach, musztarda, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz przyprawa do kurczaka.
Jak zrobić roladę z kurczaka z boczkiem wędzonym? Filety z piersi kurczaka oczyść, umyj i osusz. Następnie każdy filet na tnij po boku, aby wytworzyć kieszonkę na nadzienie. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Kieszonki kurczaka posmaruj musztardą, włóż do nich ser żółty, a następnie kurczaka zawiń w plasterki boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż w niej roladki z kurczaka i posmaruj je oliwą. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut. Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.
Podsumowując pyszna rolada z kurczaka zawijana w plastry boczku świetnie sprawdzi się jako mięsny dodatek do obiadu. Smaczna rolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw, ponieważ wzbogacają one danie w wiele składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego.
Alergeny w roladzie z kurczaka z boczkiem
Lista alergenów dla rolady z kurczaka z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do kurczaka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze rolady z kurczaka z boczkiem
Rolada z kurczaka z boczkiem to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Danie jest dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.