Rolada z boczku faszerowana
- Boczek wieprzowy bez kości (1500 g)
- Pieczarki (250 g)
- Mięso mielone wieprzowe (200 g)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na roladę z boczku faszerowana krok po kroku
Boczek rozwiń i natrzyj solą od wewnętrznej strony, wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę. Odłóż boczek do lodówki na 1,5 h.
Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odparuj wodę z grzybów i odstaw je do ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą i bułką tartą. Wbij jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj pieczarki.
Wyciągnij boczek z lodówki i rozwiń, dodaj przygotowany farsz, zawiń całość w rulon.
Zwiąż rulon boczku za pomocą nici. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego.
Piecz roladę w piekarniku przez 60 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat rolady z boczku faszerowana
Boczek to dość tłusta część mięsna, którą warto poddawać obróbkom termicznym przed jego podaniem. Jednak z jego wykorzystaniem można przygotować pyszne danie, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na roladę z boczku faszerowaną. Rolada z boczku faszerowana będzie także idealną podstawą diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.
Jeśli brakuje Ci dodatku do boczku przygotowanego w domu, najlepiej poznaj mój przepis na roladę z surowego boczku, którą przygotujesz w szybki i prosty sposób w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na śniadanie, ale i nie tylko.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować pieczarki, cebulę, mięso mielone, bułkę tartą, masło i jajko.
Zatem, jak zrobić roladę z boczku faszerowaną?
Boczek rozwiń i natrzyj solą od wewnętrznej strony, wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę. Odłóż boczek do lodówki na 1,5 h. Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odparuj wodę z grzybów i odstaw je do ostygnięcia. Mięso mielone wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą i bułką tartą. Wbij jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj pieczarki. Wyciągnij boczek z lodówki i rozwiń, dodaj przygotowany farsz, zawiń całość w rulon. Zwiąż rulon boczku za pomocą nici. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Jaki jest czas pieczenia? Piecz roladę w piekarniku przez 60 minut w 180 st. C. Nasza najlepsza rolada jest dobra do spożycia i pyszna w smaku. Przekonaj się sam.
Alergeny w roladzie z boczku faszerowana
Lista alergenów dla rolady z boczku faszerowana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rolady z boczku faszerowana
Do farszu możesz dodać dowolne składniki, idealnie sprawdzą się też warzywa takie jak papryka czy cukinia.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.