Rolada z boczku faszerowana

Opublikowano: 24.10.2023 r., 16:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna rolada boczkowa z nadzieniem
Rolada z boczku faszerowana
Rolada z boczku faszerowana to efektowne danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie lub spotkanie ze znajomymi.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
487 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości (1500 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (200 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na roladę z boczku faszerowana krok po kroku

Boczek rozwiń i natrzyj solą od wewnętrznej strony, wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę. Odłóż boczek do lodówki na 1,5 h.

Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odparuj wodę z grzybów i odstaw je do ostygnięcia.

Mięso mielone wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą i bułką tartą. Wbij jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj pieczarki.

Wyciągnij boczek z lodówki i rozwiń, dodaj przygotowany farsz, zawiń całość w rulon.

Zwiąż rulon boczku za pomocą nici. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego.

Piecz roladę w piekarniku przez 60 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na roladę z boczku faszerowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat rolady z boczku faszerowana

Boczek to dość tłusta część mięsna, którą warto poddawać obróbkom termicznym przed jego podaniem. Jednak z jego wykorzystaniem można przygotować pyszne danie, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na roladę z boczku faszerowaną. Rolada z boczku faszerowana będzie także idealną podstawą diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.

Jeśli brakuje Ci dodatku do boczku przygotowanego w domu, najlepiej poznaj mój przepis na roladę z surowego boczku, którą przygotujesz w szybki i prosty sposób w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na śniadanie, ale i nie tylko.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować pieczarki, cebulę, mięso mielone, bułkę tartą, masło i jajko.

Zatem, jak zrobić roladę z boczku faszerowaną?

Boczek rozwiń i natrzyj solą od wewnętrznej strony, wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę. Odłóż boczek do lodówki na 1,5 h. Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odparuj wodę z grzybów i odstaw je do ostygnięcia. Mięso mielone wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą i bułką tartą. Wbij jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj pieczarki. Wyciągnij boczek z lodówki i rozwiń, dodaj przygotowany farsz, zawiń całość w rulon. Zwiąż rulon boczku za pomocą nici. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Jaki jest czas pieczenia? Piecz roladę w piekarniku przez 60 minut w 180 st. C. Nasza najlepsza rolada jest dobra do spożycia i pyszna w smaku. Przekonaj się sam.

Alergeny w roladzie z boczku faszerowana

Lista alergenów dla rolady z boczku faszerowana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rolady z boczku faszerowana

na 100g gotowej potrawy

Do farszu możesz dodać dowolne składniki, idealnie sprawdzą się też warzywa takie jak papryka czy cukinia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
324.97
487.45
Białko (g)
12.18
18.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
1.94
2.91
Węglowodany przyswajalne (g)
1.70
2.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
29.56
44.34
Tłuszcze nasycone (g)
12.70
19.04
Tłuszcze nienasycone (g)
16.86
25.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.49
18.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.37
6.55
Cholesterol (mg)
65.72
98.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
21.65
32.47
Witamina B6 (mg)
0.26
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.68
Witamina C (mg)
0.78
1.17
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.50
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.56
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.47
32.20
Tiamina (mg)
0.29
0.44
Ryboflawina (mg)
0.15
0.22
Niacyna (mg)
3.76
5.64
Foliany (µg (mcg))
5.69
8.53
Beta karoten (µg (mcg))
2.95
4.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
547.82
821.73
Potas (mg)
219.16
328.74
Wapń (mg)
12.34
18.52
Fosfor (mg)
152.96
229.44
Magnez (mg)
13.38
20.07
Żelazo (mg)
0.54
0.81
Cynk (mg)
1.14
1.71
Miedź (mg)
0.09
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z boczku faszerowana 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z boczku faszerowana

Koszt składników
92.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
1500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 15
60.00
Za 1500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Mięso mielone wieprzowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
92.80