Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, blacha

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed rozpoczęciem przygotowywania rogalików. Rozwiń je na blacie i podziel na 4 równe prostokąty wzdłuż krótszego boku. Każdy z nich przekrój po przekątnej na dwa trójkąty.

Na środek każdego kawałka nakładaj łyżkę masy makowej (przy kącie prostym trójkąta) i następnie zawijaj rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku.

Zawinięte rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 minut.

Często zadawane pytania

rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
Koszt przygotowania dania
9.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
540 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogalikach z ciasta francuskiego z makiem

Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem to fantastyczny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek, który sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy lub herbaty, a także poczęstunek podczas spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Mimo że na pierwszy rzut oka ich przygotowanie może wydawać się bardzo skomplikowane i czasochłonne, możesz wykorzystać nasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem, z pomocą którego przygotujesz je w trybie ekspresowym. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego i masy makowej możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotować te smaczne croissanty nawet na ostatnią chwilę. Mimo wykorzystania gotowych składników są równie dobre co te wykonane samodzielnie „od zera”. Oczywiście, jeśli lubisz gotować i masz więcej czasu, możesz samodzielnie przygotować zarówno ciasto francuskie, jak i masę makową, pamiętaj jednak, że wtedy przygotowanie rogalików zajmie Ci na pewno kilka godzin. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z makiem, aby były naprawdę najlepsze i szybkie w przygotowaniu koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis. Składniki, które będą Ci potrzebne do ich przygotowania to ciasto francuskie, masa makowa z bakaliami oraz jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem. Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem jest bardzo prosty. Ciasto francuskie wystarczy podzielić na trójkąty o tych samych wymiarach, na każdą porcję ciasta nakładać porcje masy makowej, a następnie zawijać zaczynając od krótszego boku. Rogaliki są gotowe do pieczenia, przed wstawieniem do piekarnika warto jednak posmarować je rozkłóconym jajkiem. Mimo że ciasto francuskie należy do ciast tłustych i wysokokalorycznych, jeśli na co dzień stosujesz zdrową, dobrze zbilansowaną dietę, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie niczym niebezpiecznym. Masa makowa również jest stosunkowo kaloryczna, ponieważ większość gotowych mas zawiera spore ilości cukru. Możesz przygotować ją samodzielnie, w wersji bardziej fit, zastępując cukier na przykład ksylitolem. Sam w sobie mak jest bardzo zdrowym składnikiem diety i wyróżnia go wysoka zawartość wapnia. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z makiem koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją.

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
432.01 kcal
540.01 kcal
Białko
7.19 g
8.99 g

Węglowodany w rogalikach z ciasta francuskiego z makiem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
45.47 g
56.84 g
Węglowodany przyswajalne
42.64 g
53.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.83 g
3.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
25.04 g
31.30 g
Cholesterol
36.86 mg
46.08 mg

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
173.53 mg
216.91 mg
Wapń
139.24 mg
174.05 mg
Żelazo
2.56 mg
3.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z makiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z makiem

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • masa makowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z makiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Masa makowa
200 g
ok. 8 łyżek
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.35
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób