Rogaliki z ciasta francuskiego na słono

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słone rogaliki na serwetce
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono to doskonała opcja dla każdego, kto nie przepada za tymi w wersji na słodko. Choć wytrawne wciąż są przepyszne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
224 kcal
Kcal w porcji
53 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (280 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Ser gorgonzola (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego na słono krok po kroku

Ciasto francuskie rozłóż i dobrze rozwałkuj.

Z ciasta wycinaj trójkąty o długich ramionach.

Na podstawie umieść szpinak i odrobinę gorgonzoli.

Orzechy posiekaj drobno i umieść pół łyżeczki w każdym rogaliku.

Roluj podstawę rogalika do górnego rogu.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat rogalików z ciasta francuskiego na słono

Rogaliki z ciasta francuskiego na słono to doskonała opcja dla każdego, kto nie przepada za tymi w wersji na słodko. Choć wytrawne wciąż są przepyszne.

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego na słono to doskonała opcja na podwieczorek, czy przekąskę. Tak naprawdę z wykonaniem tego ciasta poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Te rogaliki można przygotować w ekspresowym tempie. To świetna alternatywa dla ciasta drożdżowego, z którego bardzo często są przygotowywane rogale. W tej opcji nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, nie trzeba również przygotować wcześniej zaczynu, więc całość zabiera bardzo mało czasu. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują. To wspaniały wybór na domowe uroczystości, ale także na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego na słono, które będą pyszne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. Przepis na rogaliki francuskie na słono jest prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę fantastyczną przekąskę, która będzie dobrym wyborem dla wszystkich oczekujących od pożywienia, nie tylko ładnego wyglądu, ale również wysokiej odżywczości. To danie, choć zrobione na bazie gotowego ciasta francuskiego też może być zdrowe. Gotowce nie cieszą się zbyt dużą popularnością w fit świecie, zwykle obwinia się je o nadmierną kaloryczność i małą odżywczość. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, właściwa obróbka i dodatki, by całość mogła być naprawdę wartościowym posiłkiem. Do gotowego ciasta w tym przypadku warto dodać pyszny ser, który zwiększy poziom satysfakcji po posiłku, dzięki któremu wystarczy już jeden rogalik, by w pełni zaspokoić swój apetyt. W tym wypadku świetnie sprawdza się gorgonzola, która charakteryzuje się naprawdę fantastycznym smakiem i aromatem. To ona sprawia, że ta słona przekąska pachnie i smakuje tak wyśmienicie. To świetne źródło wapnia, który jest niezbędny do zbudowania zdrowego i odpornego na uszkodzenia układu kostnego.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego na słono

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego na słono

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(53g)
Energia (kcal)
424.49
224.98
Białko (g)
9.87
5.23
Fenyloalanina (mg)
0.28
0.15
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(53g)
Węglowodany (g)
26.48
14.03
Węglowodany przyswajalne (g)
24.64
13.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(53g)
Tłuszcz (g)
32.42
17.18
Tłuszcze nasycone (g)
13.09
6.94
Tłuszcze nienasycone (g)
19.32
10.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.26
6.50
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.07
3.75
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.19
10.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(53g)
Witamina A (µg (mcg))
88.58
46.95
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.42
2.88
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.19
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.14
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.10
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.44
1.30
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.06
46.14
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1063.40
563.60
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(53g)
Sód (mg)
395.89
209.82
Potas (mg)
179.11
94.93
Wapń (mg)
100.57
53.30
Fosfor (mg)
73.58
39.00
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.26
20.28
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.14
1.13
Cynk (mg)
0.67
0.36
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.12
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.75
0.40
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego na słono 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z ciasta francuskiego na słono

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Ser gorgonzola
100 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
6.11
Za 100 g
Koszt składników
36.00