Rogaliki z ciasta francuskiego na słono
- Ciasto francuskie (280 g)
- Szpinak (100 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Ser gorgonzola (100 g)
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego na słono krok po kroku
Ciasto francuskie rozłóż i dobrze rozwałkuj.
Z ciasta wycinaj trójkąty o długich ramionach.
Na podstawie umieść szpinak i odrobinę gorgonzoli.
Orzechy posiekaj drobno i umieść pół łyżeczki w każdym rogaliku.
Roluj podstawę rogalika do górnego rogu.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat rogalików z ciasta francuskiego na słono
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono to doskonała opcja dla każdego, kto nie przepada za tymi w wersji na słodko. Choć wytrawne wciąż są przepyszne.
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego na słono to doskonała opcja na podwieczorek, czy przekąskę. Tak naprawdę z wykonaniem tego ciasta poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Te rogaliki można przygotować w ekspresowym tempie. To świetna alternatywa dla ciasta drożdżowego, z którego bardzo często są przygotowywane rogale. W tej opcji nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, nie trzeba również przygotować wcześniej zaczynu, więc całość zabiera bardzo mało czasu. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują. To wspaniały wybór na domowe uroczystości, ale także na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego na słono, które będą pyszne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. Przepis na rogaliki francuskie na słono jest prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę fantastyczną przekąskę, która będzie dobrym wyborem dla wszystkich oczekujących od pożywienia, nie tylko ładnego wyglądu, ale również wysokiej odżywczości. To danie, choć zrobione na bazie gotowego ciasta francuskiego też może być zdrowe. Gotowce nie cieszą się zbyt dużą popularnością w fit świecie, zwykle obwinia się je o nadmierną kaloryczność i małą odżywczość. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, właściwa obróbka i dodatki, by całość mogła być naprawdę wartościowym posiłkiem. Do gotowego ciasta w tym przypadku warto dodać pyszny ser, który zwiększy poziom satysfakcji po posiłku, dzięki któremu wystarczy już jeden rogalik, by w pełni zaspokoić swój apetyt. W tym wypadku świetnie sprawdza się gorgonzola, która charakteryzuje się naprawdę fantastycznym smakiem i aromatem. To ona sprawia, że ta słona przekąska pachnie i smakuje tak wyśmienicie. To świetne źródło wapnia, który jest niezbędny do zbudowania zdrowego i odpornego na uszkodzenia układu kostnego.
Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego na słono
Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gorgonzola
Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego na słono
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(53g)
Węglowodany
(53g)
Tłuszcze
(53g)
Witaminy
(53g)
Składniki mineralne
(53g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.