Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, wałek

Przepis na rogaliki orzechowe krok po kroku

100 ml mleka podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, cukier i cukier waniliowy. Wbij żółtka. Całość dokładnie wymieszaj.

W rondelku roztop masło i dolej do niego mleko, wymieszaj i ostudź. Całość przelej do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj łyżką. Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 45 minut do wyrośnięcia.

Ciasto podziel na 4 części i ulep z nich kule. Każdą kulę dokładnie rozwałkuj i podziel na trójkąty. W szerszym miejscu nałóż łyżeczkę masła orzechowego i całość zroluj.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odstępach. Odczekaj 20 minut, aż ciasto wyrośnie i piecz całość w 180 st. C przez 20 minut.

Rogaliki orzechowe podane na serwetce.
Często zadawane pytania
Rogaliki orzechowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - rogaliki orzechowe

W skrócie
Kalorii w porcji
654 kcal
Wielkość
jednej porcji
173 g
Indeks glikemiczny
87

Wartości odżywcze rogalików orzechowych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży dodatek cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kcal)
378.52
654.85
Białko (g)
13.08
22.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany (g)
41.48
71.76
Węglowodany przyswajalne (g)
40.23
69.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz (g)
19.09
33.02
Tłuszcze nasycone (g)
7.85
13.58
Tłuszcze nienasycone (g)
11.24
19.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.30
Tiamina (mg)
0.50
0.86
Ryboflawina (mg)
0.31
0.53
Niacyna (mg)
6.21
10.74
Foliany (µg (mcg))
102.85
177.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód (mg)
112.19
194.09
Potas (mg)
231.55
400.58
Wapń (mg)
49.79
86.14
Fosfor (mg)
176.83
305.92
Magnez (mg)
58.49
101.19
Żelazo (mg)
3.03
5.23
Cynk (mg)
1.40
2.42
Miedź (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików orzechowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach orzechowych

Lista alergenów dla rogalików orzechowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Więcej informacji na temat rogalików orzechowych

Rogaliki orzechowe to świetna alternatywa dla sklepowych croissantów. Są lekkie, delikatne, a przy tym niezwykle chrupiące. Ozdabiają je wspaniałe prażone orzechy. Smakują wybornie, a prezentują się jeszcze lepiej. Te rogaliki są bardzo mocno orzechowe, dlatego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Przepis na rogaliki orzechowe pozwala na stworzenie domowych wypieków, które są po prostu najlepsze. To ze względu na małą ilość składników, które należy użyć, a także doskonałe nadzienie na bazie orzechów. Słodkości, które powstają z tej receptury, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z orzechami, ale również czekoladą, czy owocami. Choć ciasto powstaje na bazie drożdży, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki orzechowe, które będą pyszne, a przy okazji nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku spędzają w piekarniku tylko kilka chwil, więc sprawdzą się również na awaryjne sytuacje, a także dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni zbyt długo. W dodatku ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Rogaliki powstają z ciasta drożdżowego, dlatego warto pamiętać o przygotowaniu wcześniej rozczynu, który musi pracować. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Ten deser z orzechami świetnie sprawdzi się dla dzieci. Rogaliki są tak dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików orzechowych

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
750 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 750 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
400 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 2
19.05
Za 400 g
Koszt składników
40.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na rogaliki orzechowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób