Cynamonki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 04.09.2022 r., 17:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
cynamonki z ciasta francuskiego
Cynamonki z ciasta francuskiego
Cynamonki z ciasta francuskiego to szybka i prosta przekąska, którą przygotujesz w swoim domu. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Ciasto francuskie 1 rulon (370 g)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
  • Cynamon 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku.

Rozwiń rulon ciasta i posmaruj masłem.

Cynamon wymieszaj z przyprawą korzenną i cukrem.

Posyp ciasto równomiernie.

Zawiń ciasto w rulon i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

Jajko roztrzep i posmaruj cynamonki, upiecz ciastka w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na cynamonki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat cynamonek z ciasta francuskiego

Cynamonki z ciasta francuskiego w moim wykonaniu to cynamonowe rollsy. Słodkie i pyszne domowe bułeczki to szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.

Są to mini bułeczki na bazie ciasta francuskiego z cynamonem w środku, a na wierzchu polane lukrem. Będzie to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser idealnie pasujący do aromatycznej, świeżo palonej kawy. Cynamonowe rollsy sprawdzą się także jako przekąska poza domem, ponieważ przetransportujesz je w prosty sposób. Nie martw się, na drugi dzień będą tak samo dobre, jak w dniu, w którym zostały przygotowane.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na cynamonki z ciasta francuskiego, do jego przygotowania będziesz potrzebować ogólnodostępne produkty spożywcze takie jak: cynamon, cukier, masło, jajko, ciasto francuskie w rulonie.

Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przepyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Zamiast cukru możesz użyć substytutu cukru, czyli zamiennika takiego jak ksylitol, czyli cukier brzozowy, który charakteryzuje się wyższą słodkością niż zwykły cukier. Dlatego możemy używać go zdecydowanie w mniejszych ilościach.

Dodatkowo możesz przygotować lukier.

Koniecznie postaw na domową wersję, która jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.

Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody lub sokiem z cytryny.

Na końcu, gdy słodka przekąska będzie już gotowa. Polej ją domowym lukrem.

Dokładnie jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego krok po kroku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj swoją wersję rollsów.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w cynamonkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla cynamonek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze cynamonek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Cynamonki możesz przygotować z samodzielnie zrobionego ciasta francuskiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
494.52
0.00
Białko (g)
6.92
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
42.23
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
39.03
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.20
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
33.84
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
12.24
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
21.60
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.62
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.97
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.29
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
58.65
0.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.00
Witamina C (mg)
0.15
0.00
Witamina E (mg)
0.74
0.00
Retinol (µg (mcg))
57.29
0.00
Tiamina (mg)
0.30
0.00
Ryboflawina (mg)
0.26
0.00
Niacyna (mg)
3.12
0.00
Foliany (µg (mcg))
62.68
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
13.82
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
199.01
0.00
Potas (mg)
78.34
0.00
Wapń (mg)
54.51
0.00
Fosfor (mg)
69.49
0.00
Magnez (mg)
15.52
0.00
Żelazo (mg)
2.40
0.00
Cynk (mg)
0.61
0.00
Miedź (mg)
0.10
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny cynamonek z ciasta francuskiego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cynamonek z ciasta francuskiego

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
370 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 370 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Cynamon
20 g
2 łyżki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.10