Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 0 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik

Masło rozpuść w rondelku.

Rozwiń rulon ciasta i posmaruj masłem.

Cynamon wymieszaj z przyprawą korzenną i cukrem.

Posyp ciasto równomiernie.

Zawiń ciasto w rulon i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

Jajko roztrzep i posmaruj cynamonki, upiecz ciastka w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

cynamonki z ciasta francuskiego
Cynamonki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
11.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Cynamonki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cynamonkach z ciasta francuskiego

Cynamonki z ciasta francuskiego w moim wykonaniu to cynamonowe rollsy. Słodkie i pyszne domowe bułeczki to szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.

Są to mini bułeczki na bazie ciasta francuskiego z cynamonem w środku, a na wierzchu polane lukrem. Będzie to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser idealnie pasujący do aromatycznej, świeżo palonej kawy. Cynamonowe rollsy sprawdzą się także jako przekąska poza domem, ponieważ przetransportujesz je w prosty sposób. Nie martw się, na drugi dzień będą tak samo dobre, jak w dniu, w którym zostały przygotowane.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na cynamonki z ciasta francuskiego, do jego przygotowania będziesz potrzebować ogólnodostępne produkty spożywcze takie jak: cynamon, cukier, masło, jajko, ciasto francuskie w rulonie.

Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przepyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Zamiast cukru możesz użyć substytutu cukru, czyli zamiennika takiego jak ksylitol, czyli cukier brzozowy, który charakteryzuje się wyższą słodkością niż zwykły cukier. Dlatego możemy używać go zdecydowanie w mniejszych ilościach.

Dodatkowo możesz przygotować lukier.

Koniecznie postaw na domową wersję, która jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.

Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody lub sokiem z cytryny.

Na końcu, gdy słodka przekąska będzie już gotowa. Polej ją domowym lukrem.

Dokładnie jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego krok po kroku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj swoją wersję rollsów.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze cynamonek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
494.52 kcal
0.00 kcal
Białko
6.92 g
0.00 g
Fenyloalanina
0.27 mg
0.00 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w cynamonkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
42.23 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
39.03 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.20 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
33.84 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
12.24 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
21.60 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
17.62 g
0.00 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.97 g
0.00 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
53.29 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na cynamonki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
58.65 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.15 mg
0.00 mg
Witamina E
0.74 mg
0.00 mg
Retinol
57.29 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.30 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.00 mg
Niacyna
3.12 mg
0.00 mg
Foliany
62.68 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
13.82 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cynamonki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
199.01 mg
0.00 mg
Potas
78.34 mg
0.00 mg
Wapń
54.51 mg
0.00 mg
Fosfor
69.49 mg
0.00 mg
Magnez
15.52 mg
0.00 mg
Żelazo
2.40 mg
0.00 mg
Cynk
0.61 mg
0.00 mg
Miedź
0.10 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cynamonek z ciasta francuskiego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cynamonkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla cynamonek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania cynamonek z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
370 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 370 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Cynamon
20 g
2 łyżki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.10
Jak oceniasz przepis na cynamonki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób