Rogaliki orzechowe
- Drożdże świeże (25 g)
- Mąka pszenna typ 500 (750 g)
- Cukier (50 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Masło (100 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (400 g)
Przepis na rogaliki orzechowe krok po kroku
100 ml mleka podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, cukier i cukier waniliowy. Wbij żółtka. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop masło i dolej do niego mleko, wymieszaj i ostudź. Całość przelej do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj łyżką. Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 4 części i ulep z nich kule. Każdą kulę dokładnie rozwałkuj i podziel na trójkąty. W szerszym miejscu nałóż łyżeczkę masła orzechowego i całość zroluj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odstępach. Odczekaj 20 minut, aż ciasto wyrośnie i piecz całość w 180 st. C przez 20 minut.
-
Muffinki czekoladowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Muffinki z czekoladą
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Omlet bananowy
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Tortilla z warzywami
-
Cynamonki z ciasta francuskiego
-
Gofry domowe
-
Zapiekana owsianka
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Szneka z glancem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Placki z jogurtem greckim
-
Placuszki z dyni na słodko
-
Gofry bez gofrownicy
-
Ciasto filo na słodko
-
Śniadania do pracy
Więcej informacji na temat rogalików orzechowych
Rogaliki orzechowe to świetna alternatywa dla sklepowych croissantów. Są lekkie, delikatne, a przy tym niezwykle chrupiące. Ozdabiają je wspaniałe prażone orzechy. Smakują wybornie, a prezentują się jeszcze lepiej. Te rogaliki są bardzo mocno orzechowe, dlatego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Przepis na rogaliki orzechowe pozwala na stworzenie domowych wypieków, które są po prostu najlepsze. To ze względu na małą ilość składników, które należy użyć, a także doskonałe nadzienie na bazie orzechów. Słodkości, które powstają z tej receptury, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z orzechami, ale również czekoladą, czy owocami. Choć ciasto powstaje na bazie drożdży, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki orzechowe, które będą pyszne, a przy okazji nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku spędzają w piekarniku tylko kilka chwil, więc sprawdzą się również na awaryjne sytuacje, a także dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni zbyt długo. W dodatku ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Rogaliki powstają z ciasta drożdżowego, dlatego warto pamiętać o przygotowaniu wcześniej rozczynu, który musi pracować. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Ten deser z orzechami świetnie sprawdzi się dla dzieci. Rogaliki są tak dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka.
Alergeny w rogalikach orzechowych
Lista alergenów dla rogalików orzechowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze rogalików orzechowych
To opcja, która nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży dodatek cukru.
Energia i białka
(173g)
Węglowodany
(173g)
Tłuszcze
(173g)
Witaminy
(173g)
Składniki mineralne
(173g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.