Rogale z makiem

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogale z makiem w towarzystwie masy makowe, podane na eleganckiej czarnej desce.
Rogale z makiem
Rogale z makiem to doskonały pomysł na smaczną słodką przekąskę. Są proste w przygotowaniu, smaczne i niezwykle odżywcze. Sprawdzą się na podwieczorek i deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 12 min
511 kcal
Kcal w porcji
176 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Cukier (120 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masa makowa (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na rogale z makiem krok po kroku

Do ciepłego mleka dodaj drożdże, cukier i wymieszaj.

Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masło podgrzej w rondelku i wystudź.

Do miski wsyp przesiana mąkę, wbij jajka, dodaj sól, wlej ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.

Wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw ponownie do wyrośnięcia.

Ciasto podziel na 3 części, jedną część ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, aby wyszło kółko, podziel na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt posmaruj masą makową, zawijaj, formując rogaliki.

Z pozostałą częścią ciasta postępuj tak samo.

Blachę zabezpiecz papierem do pieczenia, ułóż rogaliki, zachowując odstępy, bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają.

Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Piecz w 200 st. C około 12 minut.

Jak oceniasz przepis na rogale z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat rogali z makiem

Rogale z makiem to doskonały pomysł na smaczną słodką przekąskę. Są proste w przygotowaniu, smaczne i niezwykle odżywcze. Sprawdzą się na podwieczorek i deser.

Przepis na rogale z makiem to doskonały pomysł na słodki deser dla wszystkich miłośników prostych, tradycyjnych słodkości. Robi się je z masą makową, dzięki czemu są słodkie i nie trzeba się napracować, by je przygotować. Choć rogale bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, to jednak najlepsze są te domowe. Powstają z niego tradycyjne i bardzo pyszne słodycze, które zasmakują nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Są bardzo miękkie i mają niezwykle chrupiącą skórkę. Najlepiej smakują oblane lukrem lub białą czekoladą. Dzięki opisowi krok po kroku można je przygotować w naprawdę dość łatwy sposób. Wystarczy do tego odrobina cierpliwości i wolnego czasu. To idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Te rogaliki są wspaniałą alternatywą dla produktów sklepowych, gdyż są mniej słodkie i nie zawierają konserwantów, a smakują równie dobrze, a nawet lepiej. Cały proces jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogale z makiem, by były smaczne, a przy tym dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Możesz przygotować zarówno duże rogale, jak i smaczne małe rogaliki. To doskonała opcja na deser. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Zwykle ich długotrwałe wykonanie odstrasza wszystkich amatorów słodkości przed ich przygotowaniem w domu, dlatego wiele osób sięga po te sklepowe. Jednak te pieczone własnoręcznie smakują dużo lepiej, zwłaszcza wyciągnięte prosto z piekarnika. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników domowych wypieków, o wspaniałym smaku i niebanalnym wyglądzie. Ten prosty przepis sprawdzi się fantastycznie, gdy robi się rogaliki po raz pierwszy. To dlatego, że gwarantuje on, powstanie naprawdę wspaniałych wypieków, wypełnionych po brzegi masą makową.

Alergeny w rogalach z makiem

Lista alergenów dla rogali z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogali z makiem

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Energia (kcal)
290.51
511.30
Białko (g)
8.23
14.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(176g)
Węglowodany (g)
49.86
87.75
Węglowodany przyswajalne (g)
48.25
84.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(176g)
Tłuszcz (g)
6.98
12.29
Tłuszcze nasycone (g)
5.51
9.70
Tłuszcze nienasycone (g)
1.47
2.59
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(176g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.71
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.44
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.68
4.72
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
77.27
135.99
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(176g)
Sód (mg)
37.25
65.55
Potas (mg)
101.35
178.37
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
122.42
215.46
Fosfor (mg)
87.44
153.90
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.88
29.71
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.87
5.05
Cynk (mg)
0.83
1.47
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogali z makiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogali z makiem

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masa makowa
350 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 350 g
Koszt składników
30.00