Rogale z makiem
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier (120 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masa makowa (350 g)
Przepis na rogale z makiem krok po kroku
Do ciepłego mleka dodaj drożdże, cukier i wymieszaj.
Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło podgrzej w rondelku i wystudź.
Do miski wsyp przesiana mąkę, wbij jajka, dodaj sól, wlej ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 3 części, jedną część ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, aby wyszło kółko, podziel na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt posmaruj masą makową, zawijaj, formując rogaliki.
Z pozostałą częścią ciasta postępuj tak samo.
Blachę zabezpiecz papierem do pieczenia, ułóż rogaliki, zachowując odstępy, bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają.
Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Piecz w 200 st. C około 12 minut.
Więcej informacji na temat rogali z makiem
Rogale z makiem to doskonały pomysł na smaczną słodką przekąskę. Są proste w przygotowaniu, smaczne i niezwykle odżywcze. Sprawdzą się na podwieczorek i deser.
Przepis na rogale z makiem to doskonały pomysł na słodki deser dla wszystkich miłośników prostych, tradycyjnych słodkości. Robi się je z masą makową, dzięki czemu są słodkie i nie trzeba się napracować, by je przygotować. Choć rogale bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, to jednak najlepsze są te domowe. Powstają z niego tradycyjne i bardzo pyszne słodycze, które zasmakują nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Są bardzo miękkie i mają niezwykle chrupiącą skórkę. Najlepiej smakują oblane lukrem lub białą czekoladą. Dzięki opisowi krok po kroku można je przygotować w naprawdę dość łatwy sposób. Wystarczy do tego odrobina cierpliwości i wolnego czasu. To idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Te rogaliki są wspaniałą alternatywą dla produktów sklepowych, gdyż są mniej słodkie i nie zawierają konserwantów, a smakują równie dobrze, a nawet lepiej. Cały proces jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogale z makiem, by były smaczne, a przy tym dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Możesz przygotować zarówno duże rogale, jak i smaczne małe rogaliki. To doskonała opcja na deser. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Zwykle ich długotrwałe wykonanie odstrasza wszystkich amatorów słodkości przed ich przygotowaniem w domu, dlatego wiele osób sięga po te sklepowe. Jednak te pieczone własnoręcznie smakują dużo lepiej, zwłaszcza wyciągnięte prosto z piekarnika. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników domowych wypieków, o wspaniałym smaku i niebanalnym wyglądzie. Ten prosty przepis sprawdzi się fantastycznie, gdy robi się rogaliki po raz pierwszy. To dlatego, że gwarantuje on, powstanie naprawdę wspaniałych wypieków, wypełnionych po brzegi masą makową.
Alergeny w rogalach z makiem
Lista alergenów dla rogali z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogali z makiem
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(176g)
Węglowodany
(176g)
Tłuszcze
(176g)
Witaminy
(176g)
Składniki mineralne
(176g)
-
cukier,
mleko,
masło,
mąka pszenna,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.