Risotto z cukinii
- Ryż do risotto (300 g)
- Masło (100 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Ser parmezan (150 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
Przepis na risotto z cukini krok po kroku
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zrobi się przeźroczysty.
Wlej wino i mieszaj cały czas, aż ryż wchłonie płyn. Następnie wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność, aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente.
Na koniec dodaj parmezan i tymianek oraz świeżo zmielony pieprz.
Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw.
Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż każdy plaster cukinii, aż będzie złoty.
Risotto podawaj w głębokim talerzu a na nim ułóż zwinięte w rulon plastry cukinii.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z cukini
Pyszne risotto z cukinii to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu o średniej długości ziaren, gdyż taki lepiej chłonie płyn. Przepis na risotto z cukinii jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Prosty przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: ryż arborio, masło, parmezan, cukinia, bulion warzywny, tymianek, wino białe wytrawne, sól i pieprz.
Jak zrobić risotto z cukinii? Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas aż zrobi się przeźroczysty. Wlej wino i mieszaj cały czas aż ryż wchłonie płyn, wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente. Na koniec dodaj parmezan i tymianek oraz świeżo zmielony pieprz. Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw. Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż każdy plaster aż będzie złoty. Risotto podawaj w głębokim talerzu a na nim ułóż zwinięte plastry cukinii.
Cukinia w większości składa się z wody i jest produktem niskokalorycznym. Jest dobrym źródłem witaminy C, B6, B2 i kwasu foliowego. Cukinia nie należy do szczególnie cennych warzyw pod względem składników mineralnych, jednak dostarcza ona w umiarkowanych ilościach potasu, manganu, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Cukinia jest również warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdza się jako składnik diety redukcyjnej.
Podsumowując risotto wegetariańskie możesz przygotować także z porem zamiast cebuli. Jeśli chcesz uzyskać fit potrawę dodaj mniej masła i parmezanu, a w zamian dodaj łyżkę śmietany kwaśnej. Pozwoli to na zachowanie kremowej konsystencji. Dobre risotto wspaniale nadaje się na obiad dla całej rodziny. Smaczne risotto sprawdzi się także na uroczystą kolację, podaj do niego białe wytrawne wino.
Alergeny w risottu z cukinii
Lista alergenów dla risotta z cukini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze risotta z cukini
Risotto warzywne to dość kaloryczne danie. Risotto zawiera biały ryż, który ma wysoki indeks glikemiczny. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej także uważaj na ilość spożytego dania.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.