Risotto z cukinią

risotto z cukinią

Risotto z cukinią - samo risotto jest tradycyjnym sposobem podawania ryżu, który znajdziemy w regionie Północnych Włoch. Najczęściej podaje się go z bulionem, przez co jest odpowiednio kleisty. Natomiast risotto z cukinią jest sposobem podania ryżu, w którym główną rolę odgrywa właśnie to warzywo. Risotto może być podawane wyłącznie z samą cukinią, jak i również innymi dodatkami. Dzięki temu uzyskujemy wegetariańskie danie z pomidorami, pieczarkami, marchewką, czy też zielonym groszkiem.

Risotto z cukinią - proste przepisy na smaczne, wegetariańskie danie obiadowe

Gdy zastanawiamy się nad tym, jakie możemy przyrządzić wegetariańskie danie na obiad, na pewno doskonale sprawdzi się przepis na risotto z cukinią. Jest to bardzo proste, domowe danie, które możemy przyrządzić bez mięsa. Warto zatem dowiedzieć się, w jaki sposób je przyrządzić, a także, jakie dokładnie składniki będziemy do niego potrzebować.

Przepis na risotto z cukinią bez mięsa

Chcąc przygotować najlepsze danie na obiad bez mięsa, na pewno warto wykorzystać sezon na cukinię. Doskonale wtedy sprawdzi się prosty przepis na risotto z cukinią. Oczywiście należy pamiętać, że znajdziemy przynajmniej kilka wersji takiego dania, jednak warto na samym początku nauczyć się podstawowe wersji, którą będziemy mogli później dowolnie rozszerzać.

Do przygotowania risotto cukiniowego będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 3 woreczki ryżu białego
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 średnia cebula
  • Bulion warzywny lub drobiowy 750 ml
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie risotto z cukinią jest bardzo proste. Najpierw musimy drobno posiekać cebulę, a następnie ją zeszklić. Możemy ją podsmażyć na oleju lub też na oliwie z oliwek. Kolejnym krokiem jest dodanie na patelnię ryżu, do którego powoli dolewamy bulion. Będziemy mogli zaobserwować, jak ryż zaczyna się gotować i pęcznieć. Nie zapominajmy jednak o tym, aby całość systematycznie mieszać, by nie przypalić całej przyprawy. Na koniec dodajemy startą cukinię na dużych oczkach, a także przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wiemy już jak zrobić proste risotto wegetariańskie na obiad, które będzie wyjątkowo smaczne i zdrowe.

Wegetariańskie, domowe risotto z cukinią i pomidorami

Przepis na risotto z cukinią i pomidorami jest bardzo podobne do powyższej receptury. Jednak tutaj dodajemy pomidory w dowolnej formie, a także możemy skorzystać jeszcze z innych przypraw. Jest to również kolejne danie bez mięsa, które z powodzeniem możemy zaserwować na obiad. Prosty przepis na risotto z cukinią i pomidorami możemy podawać także w wersji mięsnej. Wtedy najlepiej sprawdzą się kawałki piersi z kurczaka, które oczywiście wcześniej będą odpowiednio podsmażone.

Do risotto z cukinią i pomidorami będziemy potrzebować takich składników jak:

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 pomidory najlepiej malinowe
  • Ok. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie słodka i ostra papryka w przyprawach

Gdy zastanawiamy się, jak zrobić wegetariańskie risotto z pomidorami i cukinią, to cały proces przygotowania tej potrawy będzie bardzo podobny do przepisu bez pomidorów. Tutaj jednak do gotującego się ryżu i cukinii dodajemy jeszcze pomidory. Najlepiej, aby były one wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Zamiast całych pomidorów, możemy z powodzeniem wykorzystać passatę lub przecier pomidorowy. Wyśmienicie sprawdzą się również pomidorki koktajlowe, które wcześniej wystarczy przekroić na pół.

Jeżeli chcemy jeszcze bardziej podkreślić ten przepis na risotto z cukinią z pomidorami, to warto wcześniej duże lub koktajlowe pomidory podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Całość doprawiamy do smaku nie tylko solą i pieprzem, ale także słodką i ostrą papryką. Możemy także dodać jeszcze bardziej włoskiego aromatu, przyprawiając te domowe danie na obiad bazylią, oregano, czy też tymiankiem.

Jak zrobić risotto z cukinią i pieczarkami

Mając już dużo wskazówek na temat tego, jak zrobić domowe risotto z cukinii, dobrze jest sprawdzić jeszcze, z jakimi innymi składnikami możemy łączyć to warzywo. Okazuje się, że fenomenalną propozycją będzie risotto wegetariańskie z pieczarkami. Tutaj możemy spotkać się z przynajmniej dwoma wersjami podania tej potrawy. Pierwszym z nich jest dodanie pieczarek na samym końcu gotowania risotto. W ten sposób będą one bardziej chrupiące, jednocześnie zachowując swój kształt.

Oczywiście decydując się na risotto z pieczarkami i cukinią na obiad, koniecznie musimy wcześniej pokroić grzyby. Jednak w przypadku pierwszej wersji, doskonale sprawdzi się je pokrojenie wzdłuż. Natomiast jeżeli będziemy chcieli je wcześniej poddusić, to warto pokroić pieczarki nieco drobniej. To, co może wyróżnić prosty przepis na risotto cukiniowe z pieczarkami, to również możliwość dodania aromatycznej pietruszki. Ponadto to domowe risotto może być jeszcze bardziej kremowe w smaku, jeżeli dodamy śmietanę kremówkę 30% oraz ser cheddar.

Z czym łączyć przepis na risotto z cukinią?

Jeżeli zdecydujemy się na to, aby zrobić najlepsze, domowe danie bez mięsa na bazie ryżu i cukinii, to z pewnością będziemy chcieli wiedzieć, z jakimi dodatkami możemy łączyć takie risotto. Już wiemy, jak zrobić taką potrawę z pieczarkami lub dodatkiem pomidorów. Tak naprawdę do cukinii pasuje jeszcze wiele innych składników. Do nich zaliczymy m.in.:

  • Szparagi - jest to nie tylko najlepsze danie bez mięsa, ale również bardzo wykwintne. Prosty przepis na to jak zrobić takie risotto jest nieco zaskakujące. Ponieważ zazwyczaj odrzucamy twarde końcówki szparagów. W tym przypadku jednak wykorzystamy je do bulionu, a po ugotowaniu do miękkości blendujemy. Natomiast do ugotowanego już ryżu dodajemy wyłącznie zielone końcówki szparagów, które wystarczy gotować przez kilka minut.
  • Tofu - jeżeli widzimy wegetariański przepis na risotto z cukinią, to bardzo często możemy towarzyszyć mu właśnie tofu. Składnik ten jednak będzie jeszcze lepszy, jeżeli wcześniej tofu obsmażymy oraz przyprawimy. Najlepiej sprawdzi się słodka papryka, sos sojowy, a nawet ostra papryka. Tofu dodajemy dopiero pod koniec gotowania się ryżu na bulionie.
  • Zielony groszek - najlepsze będzie oczywiście risotto ze świeżym groszkiem, jednak po sezonie doskonale sprawdzi się również groszek mrożony. Taki składnik dodajemy już na samym końcu i gotujemy razem z ryżem przez kilka minut.
  • Fasolka szparagowa - sezon na cukinie oznacza również sezon na fasolkę szparagową. Takie warzywo należy wcześniej przygotować, odkrawając końcówki. Prosty przepis na najlepsze risotto cukiniowe z fasolką szparagową sugeruje, aby fasolkę pokroić i podsmażyć przez ok. 3 minuty na oliwie z oliwek. Dopiero później dodajemy warzywo do ugotowanego ryżu.
  • Por - jak zrobić najlepsze risotto z dodatkiem cukinii, które będzie wyraziste w smaku? Wystarczy do wegetariańskiego dania dodać pokrojony drobno por, który wcześniej podsmażymy na patelni.
  • Ser feta - jest to składnik, który coraz częściej gości w naszej kuchni. Ser feta wystarczy pokroić lub rozdrobnić na mniejsze kawałki i posypać całe risotto. Możemy również dodać go pod koniec gotowania ryżu.
  • Kurki - znamy już prosty przepis na cukiniowe risotto z dodatkiem pieczarek. Jeżeli jednak zależy nam na tym, aby wydobyć delikatny, ale jednak posmak leśnych grzybów, to wyśmienicie sprawdzą się kurki. Do tego włoskiego dania możemy dodać jeszcze śmietanę kremówkę, przez co będzie ono jeszcze bardziej aksamitne w smaku.
  • Szpinak - bez dwóch zdań otrzymamy najlepsze risotto cukiniowe z dodatkiem szpinaku, jeżeli wcześniej podsmażymy go na oliwie z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wtedy potrawa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
  • Bakłażan - prosty przepis na risotto z cukinii możemy urozmaicić przez dodanie bakłażana. Tutaj doskonale sprawdzi się podanie zarówno cukinii, jak i również bakłażana, które powinniśmy pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku.
  • Papryka - jest to warzywo, które możemy dodać do cukiniowego risotto osobno lub też jako jeden z kolejnych warzywnych składników. Paprykę dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę pod koniec gotowania się ryżu.

Risotto z cukinią - podsumowanie

Jak widzimy, w kilka chwil możemy przygotować naprawdę pyszne i jednocześnie zdumiewające proste danie. Chociaż zaleca się, aby risotto z cukinią najlepiej gotować na bulionie, to jednak możemy go z powodzeniem zastąpić białym winem. Oczywiście należy wino gotować tak długo, aż cały alkohol w całości odparuje. Ponadto możemy sami eksperymentować z różnymi dodatkami, dzięki czemu w końcu uda nam się wydobyć smak, który będzie dla nas idealny.

Risotto z cukinii na obiad. Zobacz, jak zrobić risotto z cukinią, a także jak prosty przepis na wegetariańskie danie uświetnić takimi dodatkami jak pieczarki lub pomidory.

Risotto z cukinią - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto