Rejbak
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (2000 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na rejbak krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj boczek i podsmaż, aż będzie złoty. W misce wymieszaj jajka i śmietanę.
Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
Do masy ziemniaczanej dodaj także cebulę i wymieszaj.
Blaszkę posmaruj olejem rzepakowym i wlej masę na rejbak.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat rejbak
Rejbak to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryje się proste danie, jakim jest babka ziemniaczana. Pyszny rejbak kurpiowski spotkać można także pod nazwą kugiel. Smaczny rejbak podawać można na ciepło i na zimno. Przepis na rejbak jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, boczek wędzony, śmietana kremówka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, olej rzepakowy.
Jak zrobić rejbak? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj boczek i podsmaż, aż będzie złoty. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Do masy ziemniaczanej dodaj także cebulę i wymieszaj. Blaszkę posmaruj olejem rzepakowym i wlej masę na rejbak. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
Podsumowując babka ziemniaczana to najlepszy pomysł na szybki obiad. Tradycyjny domowy rejbak jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Najlepszym pomysłem na podgrzanie babki jest odsmażenie jej na patelni. Rejbak można podawać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub sosu grzybowego.
Alergeny w rejbak
Lista alergenów dla rejbak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze rejbak
Rejbak to danie o dość dużej ilości kalorii. Jest ono także świetnym źródłem potasu oraz skrobi. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.