Rejbak

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rejbak podany na drewnianej desce do krojenia. Dookoła niego leżą ziemniaki.
Rejbak
Rejabk, czyli tradycyjne danie kuchni polskiej. Kurpiowska nazwa może nieco mylić trop, lecz pod nią kryje się nic innego jak babka ziemniaczana. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 80 min
416 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 10 dużych sztuk (2000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, blaszka do pieczenia

Przepis na rejbak krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj boczek i podsmaż, aż będzie złoty. W misce wymieszaj jajka i śmietanę.

Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.

Do masy ziemniaczanej dodaj także cebulę i wymieszaj.

Blaszkę posmaruj olejem rzepakowym i wlej masę na rejbak.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na rejbak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat rejbak

Rejbak to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryje się proste danie, jakim jest babka ziemniaczana. Pyszny rejbak kurpiowski spotkać można także pod nazwą kugiel. Smaczny rejbak podawać można na ciepło i na zimno. Przepis na rejbak jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, boczek wędzony, śmietana kremówka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić rejbak? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj boczek i podsmaż, aż będzie złoty. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Do masy ziemniaczanej dodaj także cebulę i wymieszaj. Blaszkę posmaruj olejem rzepakowym i wlej masę na rejbak. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Podsumowując babka ziemniaczana to najlepszy pomysł na szybki obiad. Tradycyjny domowy rejbak jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Najlepszym pomysłem na podgrzanie babki jest odsmażenie jej na patelni. Rejbak można podawać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub sosu grzybowego.

Alergeny w rejbak

Lista alergenów dla rejbak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze rejbak

na 100g gotowej potrawy

Rejbak to danie o dość dużej ilości kalorii. Jest ono także świetnym źródłem potasu oraz skrobi. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
138.77
416.32
Białko (g)
5.84
17.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
12.83
38.49
Węglowodany przyswajalne (g)
11.29
33.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
4.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.16
21.47
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
10.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.44
7.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
3.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.57
109.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
180.21
540.64
Potas (mg)
352.09
1056.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.25
45.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rejbak 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rejbak

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
40.50