Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, ręcznik papierowy

Przepis na reibekuchen krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Do startych ziemniaków dodaj jajka, pokrojoną cebulę oraz mąkę.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim partie ciasta ziemniaczanego (z dwóch stron do uzyskania złotego koloru).

Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe placki podawaj na ciepło.

Reibekuchen podane na patelni. Obok patelni stoi miseczka z musem owocowym.
Reibekuchen - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - reibekuchen

W skrócie
Kalorii w porcji
574 kcal
Wielkość
jednej porcji
400 g
Indeks glikemiczny
71

Wartości odżywcze reibekuchen

na 100g gotowej potrawy

Reibekuchen to placki ziemniaczane, które przygotowywane są z ziemniaków startych na grubych oczkach tarki. Świetnie sprawdzą się jako szybki obiad dla rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
143.58
574.34
Białko (g)
2.77
11.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
16.33
65.34
Węglowodany przyswajalne (g)
14.62
58.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
6.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.64
30.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
6.84
27.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.82
19.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
8.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.12
76.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
4.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.01
84.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
12.18
48.71
Potas (mg)
330.21
1320.82
Wapń (mg)
15.22
60.90
Fosfor (mg)
58.83
235.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.48
77.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
3.58
Cynk (mg)
0.34
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny reibekuchen 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w reibekuchen

Lista alergenów dla Reibekuchen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat reibekuchen

Reibekuchen to placki ziemniaczane wywodzące się z kuchni niemieckiej. Placki na bazie ziemniaków stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne placki warto podać z dodatkiem śmietany lub z mlekiem. Przepis na Reibekuchen jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placków potrzebne będą następujące produkty: ziemniaki, cebula, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, sól i pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić Reibekuchen? Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do startych ziemniaków dodaj jajka, pokrojoną cebulę oraz mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim partie ciasta ziemniaczanego (z dwóch stron do uzyskania złotego koloru). Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placki podawaj na ciepło.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić szybkie i łatwe placki ziemniaczane. Pyszne placki świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Najlepsze placki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej spożywać je na ciepło. Placki warto podać z dodatkiem śmietany lub ze szklanką mleka. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania placków są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Placki ziemniaczane przygotowywane są z ziemniaków startych na grubych oczkach jarzynowych.

Szacunkowy koszt przygotowania reibekuchen

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Cebula
300 g
3 średnie sztyki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 płaskich łyżek
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na reibekuchen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.8% osób