Reibekuchen
- Ziemniaki późne - 10 średnich sztuk (1500 g)
- Cebula - 3 średnie sztyki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 8 płaskich łyżek (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - do smażenia (150 ml)
Przepis na reibekuchen krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Do startych ziemniaków dodaj jajka, pokrojoną cebulę oraz mąkę.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim partie ciasta ziemniaczanego (z dwóch stron do uzyskania złotego koloru).
Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki podawaj na ciepło.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat reibekuchen
Reibekuchen to placki ziemniaczane wywodzące się z kuchni niemieckiej. Placki na bazie ziemniaków stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne placki warto podać z dodatkiem śmietany lub z mlekiem. Przepis na Reibekuchen jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placków potrzebne będą następujące produkty: ziemniaki, cebula, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, sól i pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić Reibekuchen? Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do startych ziemniaków dodaj jajka, pokrojoną cebulę oraz mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim partie ciasta ziemniaczanego (z dwóch stron do uzyskania złotego koloru). Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placki podawaj na ciepło.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić szybkie i łatwe placki ziemniaczane. Pyszne placki świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Najlepsze placki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej spożywać je na ciepło. Placki warto podać z dodatkiem śmietany lub ze szklanką mleka. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania placków są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Placki ziemniaczane przygotowywane są z ziemniaków startych na grubych oczkach jarzynowych.
Alergeny w reibekuchen
Lista alergenów dla Reibekuchen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze reibekuchen
Reibekuchen to placki ziemniaczane, które przygotowywane są z ziemniaków startych na grubych oczkach tarki. Świetnie sprawdzą się jako szybki obiad dla rodziny.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.