Przepis na quinoa krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Komosę ryżową przepłukaj kilkukrotnie wodą.

Umieść ją w garnku i wlej wodę, dodaj sól i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Pomidora pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W misce umieść roszponkę, warzywa i komosę.

Posiekaj koper i dodaj do reszty składników.

W miseczce umieść miód, oliwę z oliwek, musztardę, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

Dodaj sos do miski i wymieszaj dokładnie.

Quinoa podana w białej miseczce.
Quinoa
Koszt przygotowania dania
25.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
380 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
44

Quinoa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o quinoa

Quinoa to doskonały pomysł na bezglutenowy posiłek. Zwana inaczej komosą ryżową jest nasionem stosowanym w zastępstwie za ryż czy kukurydzę. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, lecz jest przede wszystkim doskonałym źródłem skrobi. Ziarna quinoa można spożywać także bez gotowania, wystarczy je uprażyć w piekarniku i dodać do sałatki jako chrupiący dodatek. Przepis na quinoę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: quinoa, papryka czerwona, pomidory, czerwona cebula, roszponka, oliwa z oliwek, musztarda, miód, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić quinoę? Komosę ryżową przepłukaj kilkukrotnie wodą. Umieść ją w garnku i wlej wodę, dodaj sól i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidora pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W misce umieść roszponkę, warzywa i komosę. Posiekaj koper i dodaj do reszty składników. W miseczce umieść miód, oliwę z oliwek, musztardę, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj sos do miski i wymieszaj dokładnie. Sałatka z komosą jest bardzo dobrym dodatkiem do obiadu.

Komosa ryżowa ma właściwości prozdrowotne. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom i pozwala na prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik pokarmowy zwiększa objętość naszych posiłków. Pozwala obniżać poziom glukozy w naszej krwi oraz stabilizację stężenia cholesterolu. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej kilka razy w tygodniu. Białko jest niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu naszego ciała.

Podsumowując wiesz już co to takiego quinoa. Wiesz, jak należy ją ugotować i do czego można ją wykorzystać. Podawaj quinoa jako dodatek do swoich potraw ze względu na jej wartości odżywcze. Quinoa jest bardzo prosta w obróbce termicznej i przygotujesz ją w niespełna 20 minut. Nasiona bezwzględnie należy wypłukać przed ugotowaniem, gdyż posiadają na swojej powierzchni substancję, która ma gorzki smak.

Wartości odżywcze quinoa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
143.75 kcal
380.94 kcal
Białko
3.12 g
8.26 g

Węglowodany w quinoa

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
13.92 g
36.88 g
Węglowodany przyswajalne
11.38 g
30.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.54 g
6.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
8.85 g
23.44 g
Tłuszcze nasycone
1.74 g
4.60 g
Tłuszcze nienasycone
7.11 g
18.84 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.76 g
15.26 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.35 g
3.58 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na quinoa

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
65.85 µg (mcg)
174.50 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
44.06 mg
116.76 mg
Brak danych dla: komosa ryżowa (quinoa).
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
2.07 mg
5.49 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
1.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
48.80 µg (mcg)
129.31 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
593.23 µg (mcg)
1572.07 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na quinoa

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
87.32 mg
231.39 mg
Potas
229.58 mg
608.38 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
23.04 mg
61.05 mg
Fosfor
91.56 mg
242.64 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
40.56 mg
107.49 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
3.15 mg
Cynk
0.65 mg
1.72 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quinoa 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quinoa

Lista alergenów dla quinoa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na quinoa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania quinoa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Komosa ryżowa (Quinoa)
200 g
10.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Papryka czerwona
400 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula czerwona
200 g
1 duża sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na quinoa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.7% osób