Quinoa

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowana quinoa w miseczce.
Quinoa
Quinoa to nic innego ja komosa ryżowa. Można ją przygotować na wiele ciekawych sposobów. Komosa jest starym nasionem uprawianym już w Ameryce Południowej ponad 4 tysiące lat temu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
380 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Komosa ryżowa (Quinoa) (200 g)
  • Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (400 g)
  • Cebula czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
  • Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na quinoa krok po kroku

Komosę ryżową przepłukaj kilkukrotnie wodą.

Umieść ją w garnku i wlej wodę, dodaj sól i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Pomidora pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W misce umieść roszponkę, warzywa i komosę.

Posiekaj koper i dodaj do reszty składników.

W miseczce umieść miód, oliwę z oliwek, musztardę, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

Dodaj sos do miski i wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na quinoa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat quinoa

Quinoa to doskonały pomysł na bezglutenowy posiłek. Zwana inaczej komosą ryżową jest nasionem stosowanym w zastępstwie za ryż czy kukurydzę. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, lecz jest przede wszystkim doskonałym źródłem skrobi. Ziarna quinoa można spożywać także bez gotowania, wystarczy je uprażyć w piekarniku i dodać do sałatki jako chrupiący dodatek. Przepis na quinoę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: quinoa, papryka czerwona, pomidory, czerwona cebula, roszponka, oliwa z oliwek, musztarda, miód, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić quinoę? Komosę ryżową przepłukaj kilkukrotnie wodą. Umieść ją w garnku i wlej wodę, dodaj sól i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidora pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W misce umieść roszponkę, warzywa i komosę. Posiekaj koper i dodaj do reszty składników. W miseczce umieść miód, oliwę z oliwek, musztardę, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj sos do miski i wymieszaj dokładnie. Sałatka z komosą jest bardzo dobrym dodatkiem do obiadu.

Komosa ryżowa ma właściwości prozdrowotne. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom i pozwala na prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik pokarmowy zwiększa objętość naszych posiłków. Pozwala obniżać poziom glukozy w naszej krwi oraz stabilizację stężenia cholesterolu. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej kilka razy w tygodniu. Białko jest niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu naszego ciała.

Podsumowując wiesz już co to takiego quinoa. Wiesz, jak należy ją ugotować i do czego można ją wykorzystać. Podawaj quinoa jako dodatek do swoich potraw ze względu na jej wartości odżywcze. Quinoa jest bardzo prosta w obróbce termicznej i przygotujesz ją w niespełna 20 minut. Nasiona bezwzględnie należy wypłukać przed ugotowaniem, gdyż posiadają na swojej powierzchni substancję, która ma gorzki smak.

Alergeny w quinoa

Lista alergenów dla quinoa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na quinoa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze quinoa

na 100g gotowej potrawy

Quinoa to bardzo dobry dodatek do obiadu zawierający niedużą ilość kalorii. Komosa ryżowa jest bogata w białko roślinne oraz składniki mineralne i witaminy. Komosa jest nasionem niezawierającym glutenu, więc może być spożywana przez osoby z nadwrażliwością na niego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
143.75
380.94
Białko (g)
3.12
8.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
13.92
36.88
Węglowodany przyswajalne (g)
11.38
30.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
6.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
8.85
23.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
4.60
Tłuszcze nienasycone (g)
7.11
18.84
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.76
15.26
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
3.58
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
65.85
174.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
44.06
116.76
Brak danych dla: komosa ryżowa (quinoa).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.07
5.49
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
1.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.80
129.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
593.23
1572.07
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
87.32
231.39
Potas (mg)
229.58
608.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.04
61.05
Fosfor (mg)
91.56
242.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.56
107.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
3.15
Cynk (mg)
0.65
1.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quinoa 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quinoa

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Komosa ryżowa (Quinoa)
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Papryka czerwona
400 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula czerwona
200 g
1 duża sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
51.00