Puree z marchewki
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na puree z marchewki krok po kroku
Marchew obierz i ugotuj w wodzie lub na parze.
Zblenduj na gładkie puree z dodatkiem oliwy i przypraw.
-
Puree ziemniaczane
-
Puree z dyni
-
Puree z kalafiora
-
Puree z ziemniaków
-
Puree z batata
-
Puree z groszku
-
Puree z selera
-
Puree z brokułów
-
Puree z zielonego groszku
-
Ziemniaki duszone
-
Puree ziemniaczane z cebulą
-
Puree z topinamburu
-
Mus dyniowy
-
Puree ziemniaczane z chrzanem
-
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
-
Puree
Więcej informacji na temat puree z marchewki
Puree z marchewki to danie, które możesz przygotować oraz wykorzystać na wiele sposobów. Jest świetną bazą do zupy krem z marchewki, czy dyni oraz dodatkiem do obiadu. Możesz przygotować je również na słodko i dodawać do ciast i ciasteczek. Marchew to warzywo charakteryzujące się bogactwem witamin i składników mineralnych, dlatego zdecydowanie warto włączać ją do codziennego menu pod wieloma ciekawymi postaciami. Jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu, który wpływa na szereg funkcji organizmu, zapobiega też wielu chorobom oraz przedwczesnemu starzeniu. Przepis na puree z marchewki jest bardzo uniwersalny i można go dowolnie modyfikować, a także wykorzystać na mnóstwo sposobów. Jednocześnie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu - z pewnością każdy sobie z tym poradzi. Jak zrobić puree z marchewki fit? Jest to bardzo proste. Marchew wystarczy obrać pokroić w duże plastry i piec do miękkości lub ugotować na parze, ewentualnie w wodzie. Po obróbce termicznej marchewka jest gotowa do zblendowania na gładkie puree! Wykorzystaj do tego mocny blender lub malakser. Odpowiedzi na to jak doprawić dietetyczne puree z marchewki jest bardzo wiele i zależą one od Twoich indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Marchew świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi - cynamonem, goździkami, kardamonem, imbirem - z ich dodatkiem doskonale sprawdzi się do dań na słodko. Możesz dodać także mieloną słodką lub ostrą paprykę oraz zioła prowansalskie, jeśli przygotowujesz puree na przykład do obiadu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki można dodać też odrobinę ostrego chilli, które nada mu pikantności. Dla urozmaicenia możesz przygotować też puree z marchewki z dodatkiem dyni lub puree z marchewki i pietruszki - warzywa te świetnie komponują się i wzbogacają smak marchewki. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić pyszne, delikatne marchewkowe puree na każdą okazję. To danie, które posmakuje również najmłodszym dzieciom.
Alergeny w puree z marchewki
Lista alergenów dla puree z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na puree z marchewki
Wartości odżywcze puree z marchewki
Puree z marchewki może być dobrym elementem rozszerzania diety niemowląt i małych dzieci.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.