Puree ziemniaczane z chrzanem
Opublikowano: 15.09.2024 r.
Puree ziemniaczane z chrzanem to opcja idealna na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle ciekawe. Będzie dobrą opcją również na święta.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Chrzan - 15 g (tarty)
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, chrzan tarty
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Do gotującej wody dodaj łyżkę soli i wrzuć ziemniaki. Gotuj do całkowitej miękkości ok.20 min.
- Odcedź ziemniaki. Dodaj chrzan i masło.
- Wszystko razem porządnie zmiksuj blenderem na gładką masę, podawaj jako dodatek do dań głównych.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, który dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.