Przepis na pudding ryżowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, małe słoiczki

Ryż umieść w garnku.

Wlej mleko i dodaj cukier.

Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut.

Do puddingu dodaj cynamon i wymieszaj.

Przełóż pudding do małych słoiczków i schłodź w lodówce.

Podawaj udekorowany malinami.

Pudding ryżowy podany w miseczce.
Pudding ryżowy
Koszt przygotowania dania
25.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
421 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Pudding ryżowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o puddingu ryżowym

Pudding ryżowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ryż na mleku idealnie sprawdzi się na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Z puddingu przygotować można także budyń ryżowy, wystarczy zblendować go na gładką masę. Przepis na pudding ryżowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, cukier, mleko, cynamon, maliny.

Jak zrobić pudding ryżowy? Ryż umieść w garnku. Wlej mleko i dodaj cukier. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut. Do puddingu dodaj cynamon i wymieszaj. Przełóż pudding do małych słoiczków i schłodź w lodówce. Podawaj udekorowany malinami.

Ryż jest zbożem bez glutenowym, dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami bardzo nietrwałymi, dlatego dobrze spożywać je od razu po zerwaniu z krzaka. Maliny zawierają kwasy organiczne oraz dużą ilość pektyn. Maliny są źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym.

Podsumowując: pyszny pudding na mleku sprawdzi się doskonale na deser. Smaczny pudding można przygotować z dodatkiem czekolady lub domowej konfitury. Pudding jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pudding można przygotować z białego ryżu długo ziarnistego.

Wartości odżywcze puddingu ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
140.57 kcal
421.71 kcal
Białko
2.89 g
8.67 g

Węglowodany w puddingu ryżowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
30.38 g
91.13 g
Węglowodany przyswajalne
17.84 g
53.52 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
5.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
1.25 g
3.75 g
Tłuszcze nasycone
0.84 g
2.52 g
Tłuszcze nienasycone
0.41 g
1.23 g
Cholesterol
4.00 mg
12.00 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pudding ryżowy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
41.93 µg (mcg)
125.79 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C
5.71 mg
17.14 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D
0.55 µg (mcg)
1.65 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E
0.01 mg
0.04 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol
41.50 µg (mcg)
124.50 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.24 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany
5.50 µg (mcg)
16.50 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten
4.07 µg (mcg)
12.21 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pudding ryżowy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
21.00 mg
63.00 mg
Potas
112.14 mg
336.43 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
68.50 mg
205.50 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
57.71 mg
173.14 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
10.71 mg
32.14 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.15 mg
0.46 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
0.92 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puddingu ryżowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puddingu ryżowym

Lista alergenów dla puddingu ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania puddingu ryżowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Maliny
300 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
36.20
Jak oceniasz przepis na pudding ryżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób