Pudding ryżowy
- Ryż do risotto (200 g)
- Cukier (200 g)
- Mleko 2% 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Maliny (300 g)
Przepis na pudding ryżowy krok po kroku
Ryż umieść w garnku.
Wlej mleko i dodaj cukier.
Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut.
Do puddingu dodaj cynamon i wymieszaj.
Przełóż pudding do małych słoiczków i schłodź w lodówce.
Podawaj udekorowany malinami.
Więcej informacji na temat puddingu ryżowego
Pudding ryżowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ryż na mleku idealnie sprawdzi się na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Z puddingu przygotować można także budyń ryżowy, wystarczy zblendować go na gładką masę. Przepis na pudding ryżowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, cukier, mleko, cynamon, maliny.
Jak zrobić pudding ryżowy? Ryż umieść w garnku. Wlej mleko i dodaj cukier. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut. Do puddingu dodaj cynamon i wymieszaj. Przełóż pudding do małych słoiczków i schłodź w lodówce. Podawaj udekorowany malinami.
Ryż jest zbożem bez glutenowym, dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami bardzo nietrwałymi, dlatego dobrze spożywać je od razu po zerwaniu z krzaka. Maliny zawierają kwasy organiczne oraz dużą ilość pektyn. Maliny są źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym.
Podsumowując: pyszny pudding na mleku sprawdzi się doskonale na deser. Smaczny pudding można przygotować z dodatkiem czekolady lub domowej konfitury. Pudding jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pudding można przygotować z białego ryżu długo ziarnistego.
Alergeny w puddingu ryżowym
Lista alergenów dla puddingu ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze puddingu ryżowego
Pudding ryżowy to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Pudding sprawdzi się świetnie jako posiłek po treningowy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.