Przepis na ptysie z budyniem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, duży garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, drewniana łyżka, rękaw cukierniczy

W garnku zagotuj 1 szklankę wody ze 125 g masła. Rozmieszaj dokładnie tak aby całe masło się rozpuściło.

Dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie rozmieszaj łyżką drewnianą. Podpiecz aż masa lekko się zrumieni.

Masę pozostaw do wystudzenia, może być lekko ciepła.

Do ciasta wbijaj po 1 jajku i dokładnie mieszaj aż do dokładnego połączenia się.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj w dużym odstępie porcję troszkę większe niż orzech włoski.

Włóż do piekarnika i piecz 20 minut w 200 stopniach.

Wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Zagotuj 1 szklankę mleka. W drugiej szklance rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone budynie wlej do zagotowanego mleka, intensywnie mieszaj i podgrzewa aż budyń zgęstnieje i pojawią się bąbelki powietrza z gotowania.

Budyń odstaw do ostudzenia.

W misce ubij masło na puszysta masę, dodawaj po 1 łyżce budyniu aż do dokładnego połączenia masła z budyniem.

Masę budyniową przełóż do rękawa cukierniczego.

Ptysie możesz nadziewać nieprzekrawając ich lub przekroić na pół i wypełnić masą.

Ptysie z budyniem podane na drewnianej desce na drewnianym blacie
Ptysie z budyniem
Koszt przygotowania dania
15.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
365 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Ptysie z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ptysiach z budyniem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ptysie z budyniem są jedną z propozycji słodkich wypieków z ciasta parzonego. Domowe ptysie z kremem budyniowym są przepyszne i zdecydowanie za rzadko wykonywane w domu. Te domowe są znacznie smaczniejsze niż z cukierni. Na imprezę możesz przygotować mini ptysie z kremem waniliowym. Takie mini ptysie są wygodne do jedzenia ponieważ jest to jednokęsowa przekąska. Przepis na ptysie z budyniem jest naprawdę łatwy. Ciasto parzone i masa budyniowa przygotowana według naszego przepisu jest zawsze idealna i smaczna. A jak zrobić ptysie z budyniem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Wypróbuj sprawdzony przepis, na ptysie z budyniem, które zawsze się udają i świetnie smakują.

Wartości odżywcze ptysi z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
292.47 kcal
365.58 kcal
Białko
4.52 g
5.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w ptysiach z budyniem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
18.81 g
23.51 g
Węglowodany przyswajalne
18.59 g
23.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
22.44 g
28.05 g
Tłuszcze nasycone
14.72 g
18.40 g
Tłuszcze nienasycone
7.72 g
9.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.58 g
8.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
1.43 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ptysie z budyniem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina E
0.77 mg
0.96 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.23 mg
Niacyna
0.77 mg
0.97 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Foliany
28.88 µg (mcg)
36.10 µg (mcg)
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ptysie z budyniem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
79.99 mg
99.98 mg
Potas
103.01 mg
128.77 mg
Wapń
65.93 mg
82.41 mg
Fosfor
88.34 mg
110.43 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
8.83 mg
11.04 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Cynk
0.47 mg
0.59 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysi z budyniem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ptysiach z budyniem

Lista alergenów dla ptysi z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ptysi z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Masło
125 g
8 łyżek
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania waniliowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
25.30
Jak oceniasz przepis na ptysie z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób