Ptysie z budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
- Masło - 8 łyżek (125 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 1,5% - 2 szklanki (500 ml)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania waniliowego (80 g)
- Cukier - 3 łyżki (36 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na ptysie z budyniem krok po kroku
W garnku zagotuj 1 szklankę wody ze 125 g masła. Rozmieszaj dokładnie tak aby całe masło się rozpuściło.
Dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie rozmieszaj łyżką drewnianą. Podpiecz aż masa lekko się zrumieni.
Masę pozostaw do wystudzenia, może być lekko ciepła.
Do ciasta wbijaj po 1 jajku i dokładnie mieszaj aż do dokładnego połączenia się.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj w dużym odstępie porcję troszkę większe niż orzech włoski.
Włóż do piekarnika i piecz 20 minut w 200 stopniach.
Wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Zagotuj 1 szklankę mleka. W drugiej szklance rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone budynie wlej do zagotowanego mleka, intensywnie mieszaj i podgrzewa aż budyń zgęstnieje i pojawią się bąbelki powietrza z gotowania.
Budyń odstaw do ostudzenia.
W misce ubij masło na puszysta masę, dodawaj po 1 łyżce budyniu aż do dokładnego połączenia masła z budyniem.
Masę budyniową przełóż do rękawa cukierniczego.
Ptysie możesz nadziewać nieprzekrawając ich lub przekroić na pół i wypełnić masą.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ptysi z budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ptysie z budyniem są jedną z propozycji słodkich wypieków z ciasta parzonego. Domowe ptysie z kremem budyniowym są przepyszne i zdecydowanie za rzadko wykonywane w domu. Te domowe są znacznie smaczniejsze niż z cukierni. Na imprezę możesz przygotować mini ptysie z kremem waniliowym. Takie mini ptysie są wygodne do jedzenia ponieważ jest to jednokęsowa przekąska. Przepis na ptysie z budyniem jest naprawdę łatwy. Ciasto parzone i masa budyniowa przygotowana według naszego przepisu jest zawsze idealna i smaczna. A jak zrobić ptysie z budyniem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Wypróbuj sprawdzony przepis, na ptysie z budyniem, które zawsze się udają i świetnie smakują.
Alergeny w ptysiach z budyniem
Lista alergenów dla ptysi z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ptysi z budyniem
Ptysie z budyniem może nie są najzdrowszą propozycją deseru jednak jest to jeden z klasyków, który uwielbia wiele osób. Raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na takiego ptysia, bez martwienia się o negatywny wpływ na zdrowie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.