Prosty placek ze śliwkami

Opublikowano: 10.06.2022 r., 23:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek ze świeżymi śliwkami
Prosty placek ze śliwkami
Puszyste i delikatne ciasto z sezonowymi owcami jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser dla całej Twojej rodziny. Poznaj przepis na deser, który przygotujesz w krótkim czasie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
213 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Śliwki (1000 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, rózga, miska

Przepis na prosty placek ze śliwkami krok po kroku

Owoce umyj i przekrój na pół, a następnie usuń pestkę.

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier.

Wymieszaj ciasto z rozpuszczonym masłem.

Wbij jajka i wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.

Przelej ciasto do foremki, na wierzch dodaj pokrojone owoce.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na prosty placek ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat prostego placka ze śliwkami

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na prosty placek ze śliwkami. Wykonanie jest ekspresowe, a smak niesamowity. Zatem jak zrobić prosty placek ze śliwkami?

Będziesz potrzebować podstawowe składniki do ciasta, czyli mąka, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia i śliwki. Pamiętaj aby o każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa. Są to owoce sezonowe, więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym. Nadadzą się one idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom, słodki ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre. Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Odłóż owoce na bok. Teraz przygotujemy ciasto. Wystarczy, że wymieszasz mąką z proszkiem do pieczenia. Warto przesiać mąkę przez sito, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste. Dodaj rozpuszczone w rondelku masło, wsyp cukier, wbij jajka i wymieszaj ciasto za pomocą rózgi. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia. Ważne jest aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Na wierzch ciasta dodaj wcześniej przygotowane owoce.

Upiecz pyszne, domowe ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Skoro już znasz przepis szybki placek ze śliwkami, koniecznie przygotuj je dla swoich bliskich. To szybki i łatwy pomysł na ciasto to dobry pomysł na deser dla Twoich bliskich lub słodki lunch w ciągu dnia. Wypróbuj mój prosty placek ze śliwkami i przekonaj się sam, że jest najlepszy.

Alergeny w prostym plackiem ze śliwkami

Lista alergenów dla prostego placka ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze prostego placka ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto w podobny sposób możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
213.67
213.67
Białko (g)
3.41
3.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.01
37.01
Węglowodany przyswajalne (g)
35.90
35.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.11
6.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.85
3.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
2.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
1.81
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.16
43.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
63.03
63.03
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Witamina C (mg)
4.66
4.66
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.16
Witamina E (mg)
0.23
0.23
Retinol (µg (mcg))
53.92
53.92
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
1.87
1.87
Foliany (µg (mcg))
52.17
52.17
Beta karoten (µg (mcg))
102.57
102.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
12.96
12.96
Potas (mg)
139.99
139.99
Wapń (mg)
23.06
23.06
Fosfor (mg)
62.84
62.84
Magnez (mg)
8.50
8.50
Żelazo (mg)
2.04
2.04
Cynk (mg)
0.31
0.31
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego placka ze śliwkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostego placka ze śliwkami

Koszt składników
26.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
26.40