Polewka tradycyjna
- Maślanka 3% (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (30 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (40 g)
- Ziemniaki średnie (600 g)
Przepis na polewkę tradycyjną krok po kroku
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach.
Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.
Maślankę wymieszaj z mąką i wlej do gotującej się wody. Chwilkę gotuj i dodaj śmietanę.
Ziemniaki obierz i ułóż w talerzu. Polej je polewką i podawaj.
Więcej informacji na temat polewki tradycyjnej
Polewka tradycyjna, czyli zupa przygotowana z maślanki to bardzo proste, ale również sycący pomysł na posiłek. Taka tradycyjna zupa podana z ziemniakami to świetny pomysł na obiad.
Ten sprawdzony przepis na tradycyjną polewkę potrzebuje tylko kilku składników. Najpierw ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach z odrobiną soli. Maślankę wymieszaj z mąką. W garnku zagotuj szklankę wody z odrobiną soli. Wlej do niej maślankę z mąką, mieszając. Doprowadź do wrzenia. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą. Polewkę podaj z ugotowanymi ziemniakami. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić polewkę i ta najlepsza zupa zagości na Twoim stole. Proponuje również podpytać babci, jak ona wykonywała taką zupę. Prawdopodobnie zamiast maślanki używała również kwaśnego mleka do przygotowania tej zupy.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Alergeny w polewce tradycyjnej
Lista alergenów dla polewki tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze polewki tradycyjnej
Zupa to świetny pomysł na obiad.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.