Polewka tradycyjna

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polewka tradycyjna na białym talerzu
Polewka tradycyjna
Polewka tradycyjna, czyli zupa przygotowana z maślanki to bardzo proste, ale również sycący pomysł na posiłek. Taka tradycyjna zupa podana z ziemniakami to świetny pomysł na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
342 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Maślanka 3% (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (30 g)
  • Śmietana 18% 2 łyżki (40 g)
  • Ziemniaki średnie (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na polewkę tradycyjną krok po kroku

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach.

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.

Maślankę wymieszaj z mąką i wlej do gotującej się wody. Chwilkę gotuj i dodaj śmietanę.

Ziemniaki obierz i ułóż w talerzu. Polej je polewką i podawaj.

Jak oceniasz przepis na polewkę tradycyjną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat polewki tradycyjnej

Polewka tradycyjna, czyli zupa przygotowana z maślanki to bardzo proste, ale również sycący pomysł na posiłek. Taka tradycyjna zupa podana z ziemniakami to świetny pomysł na obiad.

Ten sprawdzony przepis na tradycyjną polewkę potrzebuje tylko kilku składników. Najpierw ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach z odrobiną soli. Maślankę wymieszaj z mąką. W garnku zagotuj szklankę wody z odrobiną soli. Wlej do niej maślankę z mąką, mieszając. Doprowadź do wrzenia. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą. Polewkę podaj z ugotowanymi ziemniakami. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić polewkę i ta najlepsza zupa zagości na Twoim stole. Proponuje również podpytać babci, jak ona wykonywała taką zupę. Prawdopodobnie zamiast maślanki używała również kwaśnego mleka do przygotowania tej zupy.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Alergeny w polewce tradycyjnej

Lista alergenów dla polewki tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze polewki tradycyjnej

na 100g gotowej potrawy

Zupa to świetny pomysł na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
76.05
342.24
Białko (g)
2.97
13.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
10.63
47.83
Węglowodany przyswajalne (g)
9.87
44.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
3.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.51
11.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
7.86
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
3.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.61
2.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.00
36.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
31.11
140.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.10
31.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.78
3.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.44
136.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.34
Ryboflawina (mg)
0.12
0.56
Niacyna (mg)
0.55
2.50
Foliany (µg (mcg))
11.13
50.09
Beta karoten (µg (mcg))
5.15
23.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
65.83
296.22
Potas (mg)
238.81
1074.64
Wapń (mg)
75.93
341.70
Fosfor (mg)
75.43
339.41
Magnez (mg)
15.14
68.11
Żelazo (mg)
0.41
1.85
Cynk (mg)
0.36
1.63
Miedź (mg)
0.06
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki tradycyjnej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewki tradycyjnej

Koszt składników
14.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 3%
1000 g
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 4
4.55
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Śmietana 18%
40 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Ziemniaki średnie
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
14.20