Polędwiczki w sosie
- Polędwica wołowa (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Bulion wołowy (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (36 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Musztarda - najlepiej francuska (40 g)
Przepis na polędwiczki w sosie krok po kroku
Polędwicę pokrój w plastry i lekko rozbij.
Posiekaj czosnek i natrzyj mięso czosnkiem oraz pieprzem.
W ganku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso oprószone mąką.
Cebulę pokrój w piórka i dorzuć do mięsa.
Gdy cebula się zarumieni dodaj bulion i śmietankę.
Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny.
10 minut przed końcem dodaj musztardę i posiekaną natkę pietruszki.
Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie
Polędwiczki w sosie śmietanowym wychodzą soczyste i delikatne. Ze względu na pyszny, kremowy sos do polędwiczek jest to świetny pomysł na dodatek do kaszy, która bez sosu może być dosyć sucha, przez co wiele osób niechętnie po nią sięga.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie jest banalnie prosty. Do ich przygotowania potrzebujesz oczywiście polędwiczek, śmietanki, czosnku, cebuli, mąki, bulionu i przypraw.
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie?
Zaczynamy od pokrojenia polędwicy na plasterki i delikatnego rozbicia mięsa. Następnie drobno siekamy czosnek i nacieramy nim mięso, razem z oliwą i przyprawami. Jeżeli masz czas, możesz zostawić mięso, chociaż na godzinę, lub na całą noc, w lodówce, aby zamarynować się w przyprawach. W przepisie pominęłam ten krok, ponieważ staram się, żeby przepis był w miarę szybki, ale jeżeli to czytasz, to wiesz, że możesz tak zrobić.
Gdy mięso już jest natarte przyprawami, rozgrzewamy patelnię z olejem. Każdy kawałek mięsa oprószamy mąką i obsmażamy z dwóch stron. Obsmażone mięso przekładamy do garnka. Na patelni po mięsie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy ją do garnka z mięsem, wlewamy bulion i śmietankę. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, około godziny. W tym czasie możesz pozmywać, chwilę odpocząć i przygotować dodatki do mięsa. Z dodatków skrobiowych polecam kasze, szczególnie grube, ponieważ zawierają więcej błonnika, niż drobne kasze, na przykład kasza kuskus ma 5 g błonnika pokarmowego a kasza gryczana 14 g w 100 g. Kasza w domowym sosie śmietanowym od polędwiczek jest bardzo smaczna. Do tego potrzebne są jeszcze jakieś warzywka. Do duszonej wieprzowiny dobrze pasują różne przetwory warzywne jak kiszone ogórki czy papryka konserwowa. Natomiast surówka z marchwi i jabłka doda świeżości i lekkiej słodyczy całemu daniu. Czerwone mięso jest źródłem żelaza, a jego wchłanianie poprawia witamina C, więc pamiętaj, żeby dodawać do swoich posiłków warzywa lub owoce.
Mniej więcej 10 minut przed końcem duszenia dodaj do polędwiczek posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Alergeny w polędwiczkach w sosie
Lista alergenów dla polędwiczek w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze polędwiczek w sosie
Możesz pominąć mąkę, dzięki czemu polędwiczki w sosie będą miały niższy indeks glikemiczny i będą bezglutenowe.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.