Placki po kaszubsku

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki po kaszubsku podane na talerzu z łososiem.
Placki po kaszubsku
Placki po kaszubsku to wspaniała opcja dla miłośników placków ziemniaczanych w nieco zdrowszej i ciekawszej wersji. Te placki będą świetną opcją na obiad.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 25 min
362 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (75 ml)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
  • Łosoś wędzony (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na placki po kaszubsku krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.

Do ziemniaków dodaj skrobię i jajko, a także sól.

Masę wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni i uformuj na niej łyżką masę. Całość podsmaż do uzyskania złotego koloru.

Placuszki podaj z jogurtem i pokrojonym łososiem.

Jak oceniasz przepis na placki po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat placków po kaszubsku

Placki po kaszubsku to wspaniała opcja dla miłośników placków ziemniaczanych w nieco zdrowszej i ciekawszej wersji. Te placki będą świetną opcją na obiad.

Przepis na placki po kaszubsku to pomysł na pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil z prostych składników. Całość robi się z tartych ziemniaków, które stają się niezwykle chrupiące po usmażeniu. Całość można zarówno usmażyć, jak i upiec. Zmiana obróbki termicznej ma podwójną korzyść. Po pierwsze, do przygotowania nie dodaje się tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Po drugie, podczas smażenia powstają substancje, które w nadmiarze mogą być groźne dla organizmu, a nawet potencjalnie rakotwórcze. Całe niebezpieczeństwo zostaje jednak ograniczone, gdyż packi robi się beztłuszczowo w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, zdrowsze i ładniej się prezentują. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. Dzięki dodatkowi śmietany mają niższy indeks glikemiczny, a nieco więcej białka. Całość wieńczy dodatek łososia, czyli ryby o najwyższej ilości kwasów Omega 3 w 1 porcji. Dobre tłuszcze, które się w nim znajdują, wzmacniają cały układ krwionośny, ale również nerwowy i immunologiczny. Warto włączyć go do codziennej diety, a ten przepis jest do tego wspaniałą okazją

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki po kaszubsku, by były smaczne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Placki ziemniaczane po kaszubsku są świetnym sposobem na ciekawe danie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy.

Alergeny w plackach po kaszubsku

Lista alergenów dla placków po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze placków po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
161.04
362.34
Białko (g)
6.17
13.89
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.50
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
12.39
27.87
Węglowodany przyswajalne (g)
11.04
24.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
3.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
9.67
21.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
2.45
Tłuszcze nienasycone (g)
8.58
19.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.03
13.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.55
5.73
Cholesterol (mg)
27.08
60.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
14.03
31.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.96
6.65
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.03
31.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.55
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
128.93
290.10
Potas (mg)
299.82
674.60
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.03
58.56
Żelazo (mg)
0.74
1.66
Szacunkowy indeks glikemiczny placków po kaszubsku 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków po kaszubsku

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
75 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Koszt składników
46.20