Placki na kefirze
- Kefir (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na placki na kefirze krok po kroku
W dużej misce rózgą wymieszaj kefir, jajko, cukier i sól.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Pozostaw na 15 minut bez mieszania.
Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Placuszki nakładaj na powłokę za pomocą dużej łyżki, formując spore okręgi.
Placki smaż po 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Więcej informacji na temat placków na kefirze
Placki na kefirze to dobra opcja na pyszny posiłek, który sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Placki są szybkie i bardzo sycące. Będą dobrym wyborem nawet dla dzieci. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem i z jabłkiem. Są puszyste i bardzo miękkie. Będą dobrą alternatywą dla racuchów.
Przepis na placki na kefirze to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają słodkie śniadania, gdyż pozwala przygotować pyszne racuszki, które świetnie się w tej roli sprawdzą. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki na kefirze, które będą proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ta receptura będzie najlepszą opcją. Robi się ja na bazie tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Do stworzenia tych smacznych placuszków potrzeba: mąki, kefiru i jajek. Wybór mąki jest istotny i zależy w dużej mierze od preferencji. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. To również lepszy wybór dla osób na diecie lekkostrawnej. Za to osoby na diecie redukcyjnej mogą spokojnie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu placuszki będą bardziej odżywcze. Kolejnym składnikiem, który dodaje się do tego dania, jest maślanka. W jej przypadku warto wybierać tą o niższej zawartości tłuszczu. Dzięki temu całe danie będzie zawierało małą ilość tłuszczów nasyconych, które warto w diecie eliminować. Racuszki można bez problemu smażyć bez oleju na specjalnej patelni o nieprzywieralnej powłoce, dzięki czemu będą miały mniej kalorii.
Te szybkie i pyszne placuszki to dobre, rozwiązanie dla tych, którzy poszukują fit przepisu na śniadanie. To najlepsze placki dla dzieci. Choć są dietetyczne, to wciąż wspaniale smakują.
Alergeny w plackach na kefirze
Lista alergenów dla placków na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków na kefirze
To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień. Warto podawać je z jogurtem i świeżymi owocami.
Energia i białka
(77g)
Węglowodany
(77g)
Tłuszcze
(77g)
Witaminy
(77g)
Składniki mineralne
(77g)
-
kefir,
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.