Placki na kefirze

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki na kefirze podane na talerzu z jogurtem.
Placki na kefirze
Placki na kefirze to dobra opcja na pyszny posiłek, który sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Placki są szybkie i bardzo sycące. Będą dobrym wyborem nawet dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
136 kcal
Kcal w porcji
77 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Kefir (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na placki na kefirze krok po kroku

W dużej misce rózgą wymieszaj kefir, jajko, cukier i sól.

W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.

Pozostaw na 15 minut bez mieszania.

Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Placuszki nakładaj na powłokę za pomocą dużej łyżki, formując spore okręgi.

Placki smaż po 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na placki na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat placków na kefirze

Placki na kefirze to dobra opcja na pyszny posiłek, który sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Placki są szybkie i bardzo sycące. Będą dobrym wyborem nawet dla dzieci. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem i z jabłkiem. Są puszyste i bardzo miękkie. Będą dobrą alternatywą dla racuchów.

Przepis na placki na kefirze to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają słodkie śniadania, gdyż pozwala przygotować pyszne racuszki, które świetnie się w tej roli sprawdzą. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki na kefirze, które będą proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ta receptura będzie najlepszą opcją. Robi się ja na bazie tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Do stworzenia tych smacznych placuszków potrzeba: mąki, kefiru i jajek. Wybór mąki jest istotny i zależy w dużej mierze od preferencji. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. To również lepszy wybór dla osób na diecie lekkostrawnej. Za to osoby na diecie redukcyjnej mogą spokojnie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu placuszki będą bardziej odżywcze. Kolejnym składnikiem, który dodaje się do tego dania, jest maślanka. W jej przypadku warto wybierać tą o niższej zawartości tłuszczu. Dzięki temu całe danie będzie zawierało małą ilość tłuszczów nasyconych, które warto w diecie eliminować. Racuszki można bez problemu smażyć bez oleju na specjalnej patelni o nieprzywieralnej powłoce, dzięki czemu będą miały mniej kalorii.

Te szybkie i pyszne placuszki to dobre, rozwiązanie dla tych, którzy poszukują fit przepisu na śniadanie. To najlepsze placki dla dzieci. Choć są dietetyczne, to wciąż wspaniale smakują.

Alergeny w plackach na kefirze

Lista alergenów dla placków na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków na kefirze

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień. Warto podawać je z jogurtem i świeżymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(77g)
Energia (kcal)
177.08
136.35
Białko (g)
8.17
6.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(77g)
Węglowodany (g)
32.38
24.94
Węglowodany przyswajalne (g)
32.37
24.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(77g)
Tłuszcz (g)
1.74
1.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
0.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.52
0.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(77g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Tiamina (mg)
0.38
0.29
Ryboflawina (mg)
0.27
0.21
Niacyna (mg)
2.56
1.97
Foliany (µg (mcg))
64.89
49.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(77g)
Sód (mg)
31.47
24.24
Potas (mg)
187.81
144.62
Wapń (mg)
99.12
76.32
Fosfor (mg)
144.53
111.29
Magnez (mg)
20.82
16.03
Żelazo (mg)
2.25
1.73
Cynk (mg)
0.73
0.56
Miedź (mg)
0.08
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny placków na kefirze 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków na kefirze

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kefir
500 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
16.50