Placek z wiórkami kokosowymi
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Wiórki kokosowe - 1 szklanka (250 g)
Przepis na placek z wiórkami kokosowymi krok po kroku
Masło utrzyj z cukrem, pod koniec dodaj jajka.
Wlej mleko i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi, wsyp wiórki kokosowe.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat placka z wiórkami kokosowymi
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na placek z wiórkami kokosowymi. To klasyczny, puszysty placek, który pokocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników.
Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Kokosowy placek z wiórkami kokosowymi jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.
Zatem, jak zrobić placek z wiórkami kokosowymi?
W pierwszej kolejności masło utrzyj z cukrem, pod koniec dodaj jajka. Wlej mleko i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi, wsyp wiórki kokosowe. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Nasze łatwe ciasto jest dobre do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.
Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Alergeny w placku z wiórkami kokosowymi
Lista alergenów dla placka z wiórkami kokosowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze placka z wiórkami kokosowymi
Jeśli chcesz, aby posmak kokosa był bardziej wyraźny, dodaj więcej wiórków kokosowych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.