Placek z wiórkami kokosowymi

Opublikowano: 29.09.2022 r., 22:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
placek z wiórkami kokosowymi
Placek z wiórkami kokosowymi
Placek z połączeniem wiórków kokosowych to pyszne i wilgotne ciasto, które przygotujesz w swoim domu w krótkim czasie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
388 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (10 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Wiórki kokosowe 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na placek z wiórkami kokosowymi krok po kroku

Masło utrzyj z cukrem, pod koniec dodaj jajka.

Wlej mleko i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi, wsyp wiórki kokosowe.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na placek z wiórkami kokosowymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat placka z wiórkami kokosowymi

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na placek z wiórkami kokosowymi. To klasyczny, puszysty placek, który pokocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników.

Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Kokosowy placek z wiórkami kokosowymi jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić placek z wiórkami kokosowymi?

W pierwszej kolejności masło utrzyj z cukrem, pod koniec dodaj jajka. Wlej mleko i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi, wsyp wiórki kokosowe. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Nasze łatwe ciasto jest dobre do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Alergeny w placku z wiórkami kokosowymi

Lista alergenów dla placka z wiórkami kokosowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze placka z wiórkami kokosowymi

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz, aby posmak kokosa był bardziej wyraźny, dodaj więcej wiórków kokosowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
388.75
388.75
Białko (g)
6.37
6.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.20
28.20
Węglowodany przyswajalne (g)
24.74
24.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.46
3.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
28.72
28.72
Tłuszcze nasycone (g)
22.15
22.15
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
6.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.46
5.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.11
Cholesterol (mg)
100.43
100.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
155.22
155.22
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.27
Witamina C (mg)
0.32
0.32
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.52
Witamina E (mg)
0.68
0.68
Retinol (µg (mcg))
152.68
152.68
Tiamina (mg)
0.29
0.29
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Niacyna (mg)
2.12
2.12
Foliany (µg (mcg))
64.40
64.40
Beta karoten (µg (mcg))
29.89
29.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
39.45
39.45
Potas (mg)
255.51
255.51
Wapń (mg)
75.72
75.72
Fosfor (mg)
165.94
165.94
Magnez (mg)
25.60
25.60
Żelazo (mg)
3.06
3.06
Cynk (mg)
0.85
0.85
Miedź (mg)
0.20
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z wiórkami kokosowymi 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z wiórkami kokosowymi

Koszt składników
29.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Wiórki kokosowe
250 g
1 szklanka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Koszt składników
29.40