Przepis na placek orzechowy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Masło, cukier i ekstrakt ubij razem na puszystą masę.

Dodawaj jajka pojedynczo, cały czas ubijając.

Do kremu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

Orzechy dobrze posiekaj i dodaj do masy. Całość przemieszaj.

Ciasto przelej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Placek orzechowy podany na drewnianej desce.
placek orzechowy
Koszt przygotowania dania
11.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Placek orzechowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku orzechowym

Placek orzechowy to proste, ale niezwykle ciekawe ciasto. Jego bazą są chrupiące orzechy, które wspaniale komponują się z delikatnym i bardzo łatwym biszkoptem. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza podany z gałką lodów waniliowych. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na jesienne popołudnia, gdyż zawiera mnóstwo rozgrzewających przypraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek orzechowy, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę delikatny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele. Choć w tej wersji robi się go w foremce, potocznie zwanej keksówką, to idealnie sprawdzi się w tym celu również zwykła prostokątna, jednak dość mała blacha. Ciasto rośnie dość spore, a przy tym jest naprawdę delikatne. Całość dopełnia obecność drobno pokrojonych, aromatycznych orzechów. W tym przypadku im więcej tym lepiej. Do ciasta można wybrać jeden gatunek orzechów lub posiłkować się kilkoma różnymi. Wspaniale łączą się ze sobą orzechy włoskie i laskowe, a także brazylijskie i ziemne. Świetnie sprawdzi się także mały dodatek pistacji, jednak warto pamiętać, by nie wybierać tych solonych. Orzechy to produkty, które nie tylko wspaniale smakują, ale również są bardzo zdrowe. Zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych. Dobrze, by w diecie gościły jak najczęściej, dzięki temu można lepiej wykorzystać drzemiący w nich potencjał. Choć może się wydawać, że ciasto nie jest najlepszą opcją na co dzień, to w tym przypadku jest ono dobrym wyborem, gdyż nie zawiera cukru. Zamiast niego dodaje się do środka odrobinę miodu i słodzik. Dzięki temu wypiek jest aromatyczny, ale ma niższy indeks glikemiczny. To doskonały pomysł na wypiek, który można przygotować w kilka chwil. Ciasto piecze się w piekarniku, najlepiej sprawdzi się ten z termoobiegiem. To pyszne ciasto, które smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. To dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy. Choć przepis na placek orzechowy może się wydawać zbyt prosty, to ze względu na różnorodne orzechy jest ciekawy i pięknie się prezentuje.

Wartości odżywcze placka orzechowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
431.39 kcal
388.25 kcal
Białko
8.25 g
7.43 g

Węglowodany w placku orzechowym

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
32.11 g
28.90 g
Węglowodany przyswajalne
31.00 g
27.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
1.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
31.54 g
28.39 g
Tłuszcze nasycone
15.19 g
13.67 g
Tłuszcze nienasycone
16.36 g
14.72 g
Cholesterol
123.93 mg
111.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek orzechowy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
192.50 µg (mcg)
173.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.27 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.86 mg
0.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
189.37 µg (mcg)
170.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.20 mg
Niacyna
1.53 mg
1.38 mg
Foliany
56.15 µg (mcg)
50.54 µg (mcg)
Beta karoten
38.11 µg (mcg)
34.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek orzechowy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
34.82 mg
31.34 mg
Potas
213.42 mg
192.08 mg
Wapń
75.15 mg
67.64 mg
Fosfor
182.38 mg
164.14 mg
Magnez
36.82 mg
33.14 mg
Żelazo
2.01 mg
1.81 mg
Cynk
1.03 mg
0.93 mg
Miedź
0.32 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placka orzechowego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku orzechowym

Lista alergenów dla placka orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania placka orzechowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
110 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 110 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Orzechy włoskie
90 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 90 g
Koszt składników
29.60
Jak oceniasz przepis na placek orzechowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób