Placek orzechowy

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek orzechowy na drewnianej desce
Placek orzechowy
Placek orzechowy to proste, ale niezwykle ciekawe ciasto. Jego bazą są chrupiące orzechy, które wspaniale komponują się z delikatnym i bardzo łatwym biszkoptem.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
388 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (110 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Masło (125 g)
  • Cukier (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (30 ml)
  • Orzechy włoskie (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na placek orzechowy krok po kroku

Masło, cukier i ekstrakt ubij razem na puszystą masę.

Dodawaj jajka pojedynczo, cały czas ubijając.

Do kremu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

Orzechy dobrze posiekaj i dodaj do masy. Całość przemieszaj.

Ciasto przelej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na placek orzechowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka orzechowego

Placek orzechowy to proste, ale niezwykle ciekawe ciasto. Jego bazą są chrupiące orzechy, które wspaniale komponują się z delikatnym i bardzo łatwym biszkoptem. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza podany z gałką lodów waniliowych. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na jesienne popołudnia, gdyż zawiera mnóstwo rozgrzewających przypraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek orzechowy, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę delikatny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele. Choć w tej wersji robi się go w foremce, potocznie zwanej keksówką, to idealnie sprawdzi się w tym celu również zwykła prostokątna, jednak dość mała blacha. Ciasto rośnie dość spore, a przy tym jest naprawdę delikatne. Całość dopełnia obecność drobno pokrojonych, aromatycznych orzechów. W tym przypadku im więcej tym lepiej. Do ciasta można wybrać jeden gatunek orzechów lub posiłkować się kilkoma różnymi. Wspaniale łączą się ze sobą orzechy włoskie i laskowe, a także brazylijskie i ziemne. Świetnie sprawdzi się także mały dodatek pistacji, jednak warto pamiętać, by nie wybierać tych solonych. Orzechy to produkty, które nie tylko wspaniale smakują, ale również są bardzo zdrowe. Zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych. Dobrze, by w diecie gościły jak najczęściej, dzięki temu można lepiej wykorzystać drzemiący w nich potencjał. Choć może się wydawać, że ciasto nie jest najlepszą opcją na co dzień, to w tym przypadku jest ono dobrym wyborem, gdyż nie zawiera cukru. Zamiast niego dodaje się do środka odrobinę miodu i słodzik. Dzięki temu wypiek jest aromatyczny, ale ma niższy indeks glikemiczny. To doskonały pomysł na wypiek, który można przygotować w kilka chwil. Ciasto piecze się w piekarniku, najlepiej sprawdzi się ten z termoobiegiem. To pyszne ciasto, które smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. To dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy. Choć przepis na placek orzechowy może się wydawać zbyt prosty, to ze względu na różnorodne orzechy jest ciekawy i pięknie się prezentuje.

Alergeny w placku orzechowym

Lista alergenów dla placka orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze placka orzechowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto jest zdrowe, jednak ie powinno gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
431.39
388.25
Białko (g)
8.25
7.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
32.11
28.90
Węglowodany przyswajalne (g)
31.00
27.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
31.54
28.39
Tłuszcze nasycone (g)
15.19
13.67
Tłuszcze nienasycone (g)
16.36
14.72
Cholesterol (mg)
123.93
111.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
192.50
173.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.27
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.86
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
189.37
170.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.23
Ryboflawina (mg)
0.22
0.20
Niacyna (mg)
1.53
1.38
Foliany (µg (mcg))
56.15
50.54
Beta karoten (µg (mcg))
38.11
34.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
34.82
31.34
Potas (mg)
213.42
192.08
Wapń (mg)
75.15
67.64
Fosfor (mg)
182.38
164.14
Magnez (mg)
36.82
33.14
Żelazo (mg)
2.01
1.81
Cynk (mg)
1.03
0.93
Miedź (mg)
0.32
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny placka orzechowego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka orzechowego

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
110 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 110 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Orzechy włoskie
90 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 90 g
Koszt składników
29.60