Placek orzechowy
- Mąka pszenna typ 500 (110 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Masło (125 g)
- Cukier (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (30 ml)
- Orzechy włoskie (90 g)
Przepis na placek orzechowy krok po kroku
Masło, cukier i ekstrakt ubij razem na puszystą masę.
Dodawaj jajka pojedynczo, cały czas ubijając.
Do kremu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
Orzechy dobrze posiekaj i dodaj do masy. Całość przemieszaj.
Ciasto przelej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat placka orzechowego
Placek orzechowy to proste, ale niezwykle ciekawe ciasto. Jego bazą są chrupiące orzechy, które wspaniale komponują się z delikatnym i bardzo łatwym biszkoptem. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza podany z gałką lodów waniliowych. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na jesienne popołudnia, gdyż zawiera mnóstwo rozgrzewających przypraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek orzechowy, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę delikatny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele. Choć w tej wersji robi się go w foremce, potocznie zwanej keksówką, to idealnie sprawdzi się w tym celu również zwykła prostokątna, jednak dość mała blacha. Ciasto rośnie dość spore, a przy tym jest naprawdę delikatne. Całość dopełnia obecność drobno pokrojonych, aromatycznych orzechów. W tym przypadku im więcej tym lepiej. Do ciasta można wybrać jeden gatunek orzechów lub posiłkować się kilkoma różnymi. Wspaniale łączą się ze sobą orzechy włoskie i laskowe, a także brazylijskie i ziemne. Świetnie sprawdzi się także mały dodatek pistacji, jednak warto pamiętać, by nie wybierać tych solonych. Orzechy to produkty, które nie tylko wspaniale smakują, ale również są bardzo zdrowe. Zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych. Dobrze, by w diecie gościły jak najczęściej, dzięki temu można lepiej wykorzystać drzemiący w nich potencjał. Choć może się wydawać, że ciasto nie jest najlepszą opcją na co dzień, to w tym przypadku jest ono dobrym wyborem, gdyż nie zawiera cukru. Zamiast niego dodaje się do środka odrobinę miodu i słodzik. Dzięki temu wypiek jest aromatyczny, ale ma niższy indeks glikemiczny. To doskonały pomysł na wypiek, który można przygotować w kilka chwil. Ciasto piecze się w piekarniku, najlepiej sprawdzi się ten z termoobiegiem. To pyszne ciasto, które smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. To dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy. Choć przepis na placek orzechowy może się wydawać zbyt prosty, to ze względu na różnorodne orzechy jest ciekawy i pięknie się prezentuje.
Alergeny w placku orzechowym
Lista alergenów dla placka orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze placka orzechowego
To ciasto jest zdrowe, jednak ie powinno gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.