Pierś z kaczki z jabłkami
- Piersi z kaczki bez skóry (250 g)
- Jabłko (500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na pierś z kaczki z jabłkami krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy. Przekładamy je do miski oraz doprawiamy. Następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc.
Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej (20 ml) i odsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor.
Na koniec pozostałym olejem nacieramy naczynie żaroodporne. Układamy w nim mięso oraz kawałki jabłek.
Pierś z kaczki pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut w temperaturze 170 st. C.
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Racuchy drożdżowe
-
Kluski leniwe
-
Omlet na słodko
-
Żeberka w miodzie
-
Pierogi z serem
-
Knedle
-
Makówki
-
Kluski z makiem
-
Małdrzyki
-
Placki dyniowe
-
Knedle z truskawkami
-
Racuchy bez drożdży
-
Naleśniki na słodko
-
Żeberka w coli
-
Racuchy z bananami
-
Naleśniki Thermomix
-
Obiad na słodko
Więcej informacji na temat piersi z kaczki z jabłkami
Pyszna pierś z kaczki z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Obsmażone mięso zapiekane z jabłkami w piekarniku jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pierś z kaczki z jabłkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy. Przekładamy je do miski oraz doprawiamy. Następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc. Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (20 ml) i obsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor. Na koniec pozostałym olejem nacieramy naczynie żaroodporne, Układamy w nim mięso oraz kawałki jabłek. Pierś z kaczki pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Sprawdzony przepis na pyszną pierś z kaczki z jabłkami z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków.
Świąteczna kaczka z jabłkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w piersi z kaczki z jabłkami
Lista alergenów dla piersi z kaczki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki z jabłkami
Wartości odżywcze piersi z kaczki z jabłkami
Danie ma niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy wprowadzić je do menu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.