Pierś z kaczki z jabłkami

Opublikowano: 06.04.2022 r., 16:59 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kaczki z jabłkami w naczyniu
Pierś z kaczki z jabłkami
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Obsmażanie 60 min
165 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi z kaczki bez skóry (250 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany

Przepis na pierś z kaczki z jabłkami krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy. Przekładamy je do miski oraz doprawiamy. Następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc.

Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na grubsze plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej (20 ml) i odsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor.

Na koniec pozostałym olejem nacieramy naczynie żaroodporne. Układamy w nim mięso oraz kawałki jabłek.

Pierś z kaczki pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut w temperaturze 170 st. C.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat piersi z kaczki z jabłkami

Pyszna pierś z kaczki z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Obsmażone mięso zapiekane z jabłkami w piekarniku jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierś z kaczki z jabłkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy. Przekładamy je do miski oraz doprawiamy. Następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc. Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (20 ml) i obsmażamy mięso z obu stron na rumiany kolor. Na koniec pozostałym olejem nacieramy naczynie żaroodporne, Układamy w nim mięso oraz kawałki jabłek. Pierś z kaczki pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Sprawdzony przepis na pyszną pierś z kaczki z jabłkami z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków.

Świąteczna kaczka z jabłkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w piersi z kaczki z jabłkami

Lista alergenów dla piersi z kaczki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki z jabłkami

Wartości odżywcze piersi z kaczki z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy wprowadzić je do menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
110.58
165.87
Białko (g)
6.53
9.79
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.72
13.08
Węglowodany przyswajalne (g)
7.18
10.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.30
7.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
6.23
Cholesterol (mg)
24.68
37.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
19.55
29.33
Potas (mg)
150.00
225.00
Wapń (mg)
4.81
7.21
Żelazo (mg)
1.53
2.29
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki z jabłkami 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki z jabłkami

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki bez skóry
250 g
42.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
13.12
Za 250 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
50.50