Pierogi z kapustą kiszoną

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z kapustą kiszoną.
Pierogi z kapustą kiszoną
Pierogi z kapustą kiszoną to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Pierożki są łatwe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczne.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 3 min
707 kcal
Kcal w porcji
331 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Cebula (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na pierogi z kapustą kiszoną krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Dodaj startą na grubszych oczkach marchew oraz liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.

Gotuj przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Odcedź. Pozbądź się liścia laurowego i ziela angielskiego.

Podsmażoną na złoty kolor cebulę połącz z kapustą i marchewką i całość smaż przez około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok.2 cm. Szklanką wycinaj w cieście kółka, na środku każdego z nich umieść po łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij po około 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Jak oceniasz przepis na pierogi z kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat pierogów z kapustą kiszoną

Pierogi z kapustą kiszoną to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Pierożki są łatwe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczne.

Przepis na pierogi z kapustą kiszoną to świetny pomysł na obiad, ale również postny dodatek na święta. Z tego przepisu wychodzą najlepsze domowe pierogi z kapustą kiszoną. W większości przepisów pierogi z kapustą robi się z grzybami lub pieczarkami. W tym rezygnuje się z ich dodatku. Dzięki temu są bardziej delikatne i uniwersalne. Może się wydawać, że pierogi z samą kapustą będą zbyt kwaśne, przez co niezbyt smaczne. Nie jest to jednak prawda. Kapustę należy najpierw ugotować, dzięki czemu staje się słodka. Dzięki temu pierożki smakują wspaniale.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą kiszoną, by były pyszne i tradycyjne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Domowe pierogi to wspaniała opcja na posiłek. Choć można je z łatwością kupić w sklepie, to jednak te przygotowane samodzielnie w domu smakują najlepiej. W tym wypadku całość można podzielić na dwa etapy. Pierwszy to przygotowanie farszu na bazie kapusty i marchewki. Farsz można stworzyć nawet dzień wcześniej, dzięki czemu smaki dobrze się ze sobą połączą. Kolejny stworzenie ciasta. To podstawowy przepis na ciasto, który jest prosty i uniwersalny. Ciasto wychodzi elastyczne, delikatne i puszyste. Jeśli nie lubisz tradycyjnej wersji, możesz sięgnąć po ciasto drożdżowe. Będzie równie smaczne, jednak w takim wypadku trzeba będzie pierogi upiec. Do pierogów dobrze jest wybrać kapustę kiszoną, która świetnie współgra z ciastem i sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. W tym wypadku jak najbardziej sprawdzi się opcja bardzo kwaśna, która i tak poddawana jest wcześniejszemu gotowaniu. Duża część osób rezygnuje z dodatku kapusty do swoich dań, ze względu na to, że jest to produkt ciężkostrawny. By to zmienić wystarczy dodać do obróbki termicznej odrobinę kminku. Kiszona kapusta to świetne źródło witaminy C, K i probiotyków. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienny. Dodatkowo wspaniale smakuje.

Alergeny w pierogach z kapustą kiszoną

Lista alergenów dla pierogów z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pierogów z kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

To dobra opcja, jednak zawiera dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli chcesz go obniżyć, użyj mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(331g)
Energia (kcal)
213.68
707.29
Białko (g)
6.93
22.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(331g)
Węglowodany (g)
30.76
101.80
Węglowodany przyswajalne (g)
29.52
97.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(331g)
Tłuszcz (g)
7.24
23.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.59
11.88
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
12.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(331g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.37
Tiamina (mg)
0.38
1.27
Ryboflawina (mg)
0.22
0.71
Niacyna (mg)
2.58
8.55
Foliany (µg (mcg))
72.22
239.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(331g)
Sód (mg)
212.23
702.48
Potas (mg)
142.64
472.13
Wapń (mg)
28.07
92.92
Fosfor (mg)
79.59
263.46
Magnez (mg)
20.19
66.83
Żelazo (mg)
2.76
9.13
Cynk (mg)
0.62
2.05
Miedź (mg)
0.09
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kapustą kiszoną 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z kapustą kiszoną

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
50.50