Pierniczki miękkie
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Miód - 3 łyżki (30 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na pierniczki miękkie krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj miód, sodę i wbij jajko.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
Wlej ciepłe mleko, wsyp cukier i zagnieć ciasto w kulę.
Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij pierniczki o różnych kształtach.
Przełóż je na blaszkę do pieczenia i upiecz przez 7-10 minut w 180 st. C.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierniczków miękkich
Pierniczki miękkie towarzyszą nam szczególnie w okresie zimowym, gdy Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami.
Samo ich przygotowanie jest szybkie i proste, nie koniecznie musisz je przygotować na Święta, świetnie sprawdzą się też do kawy.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pierniczki miękkie.
Do ich przygotowania będą potrzebne Ci tylko podstawowe składniki takie jak: mąka, cukier, jajko, soda oczyszczona, mleko. Moje pierniczki powstały z miodem, jeśli chcesz go pominąć postaw na większą ilość cukru.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Zatem, jak zrobić miękkie pierniczki?
Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj sodę, miód i wbij jajko.
Wymieszaj całość za pomocą rózgi, nie zapominaj o dodatku przyprawy korzennej. Ciasto zagnieć w kulę, a następnie rozwałkuj na blacie.
Wytnij pierniki o dowolnym kształcie. Upiecz je w piekarniku w 180 st. C, po około 7 minutach nasze pyszne ciastka będą dobre do spożycia.
Pierniki to będzie dobry pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do kawy.
Nasze najlepsze, domowe pierniczki możesz przygotować z polewą lub lukrem.
Domowa polewa karmelowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.
Alergeny w pierniczkach miękkich
Lista alergenów dla pierniczków miękkich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze pierniczków miękkich
Do pierniczków możesz przygotować domowy lukier, wystarczy, że wymieszaj cukier puder z odrobiną wody lub soku cytrynowego.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
mąka pszenna,
miód,
cukier,
jajka,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.