Pierniczki miękkie

Opublikowano: 28.05.2022 r., 22:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierniczki miękkie
Pierniczki miękkie
Pierniczki możesz przygotować nie tylko w okresie świątecznym, będzie to świetna słodka przekąska dla najmłodszych także w ciągu roku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 10 min
146 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Miód - 3 łyżki (30 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pierniczki miękkie krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj miód, sodę i wbij jajko.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

Wlej ciepłe mleko, wsyp cukier i zagnieć ciasto w kulę.

Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij pierniczki o różnych kształtach.

Przełóż je na blaszkę do pieczenia i upiecz przez 7-10 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pierniczki miękkie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat pierniczków miękkich

Pierniczki miękkie towarzyszą nam szczególnie w okresie zimowym, gdy Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami.

Samo ich przygotowanie jest szybkie i proste, nie koniecznie musisz je przygotować na Święta, świetnie sprawdzą się też do kawy.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pierniczki miękkie.

Do ich przygotowania będą potrzebne Ci tylko podstawowe składniki takie jak: mąka, cukier, jajko, soda oczyszczona, mleko. Moje pierniczki powstały z miodem, jeśli chcesz go pominąć postaw na większą ilość cukru.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić miękkie pierniczki?

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj sodę, miód i wbij jajko.

Wymieszaj całość za pomocą rózgi, nie zapominaj o dodatku przyprawy korzennej. Ciasto zagnieć w kulę, a następnie rozwałkuj na blacie.

Wytnij pierniki o dowolnym kształcie. Upiecz je w piekarniku w 180 st. C, po około 7 minutach nasze pyszne ciastka będą dobre do spożycia.

Pierniki to będzie dobry pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do kawy.

Nasze najlepsze, domowe pierniczki możesz przygotować z polewą lub lukrem.

Domowa polewa karmelowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.

Alergeny w pierniczkach miękkich

Lista alergenów dla pierniczków miękkich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze pierniczków miękkich

na 100g gotowej potrawy

Do pierniczków możesz przygotować domowy lukier, wystarczy, że wymieszaj cukier puder z odrobiną wody lub soku cytrynowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
292.14
146.07
Białko (g)
6.82
3.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
61.60
30.80
Węglowodany przyswajalne (g)
60.48
30.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
1.58
0.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
0.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.77
0.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.37
0.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
0.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.05
14.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
25.07
12.53
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.08
Witamina C (mg)
0.05
0.03
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.16
Witamina E (mg)
0.09
0.05
Retinol (µg (mcg))
25.07
12.53
Tiamina (mg)
0.59
0.30
Ryboflawina (mg)
0.34
0.17
Niacyna (mg)
4.47
2.23
Foliany (µg (mcg))
125.35
62.68
Beta karoten (µg (mcg))
0.49
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
56.24
28.12
Potas (mg)
106.70
53.35
Wapń (mg)
34.07
17.03
Fosfor (mg)
86.78
43.39
Magnez (mg)
13.36
6.68
Żelazo (mg)
4.93
2.46
Cynk (mg)
0.58
0.29
Miedź (mg)
0.10
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków miękkich 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierniczków miękkich

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
29.30