Pierażki
- Mąka pszenna typ 500 - 1 opakowanie (1000 g)
- Masło (150 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
Przepis na pierażki krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Dodaj mięso, dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem, podsmaż.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, podsmaż z mięsem.
Farsz umieść w malakserze i rozdrobnij do powstania zwartej konsystencji.
Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól.
W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło.
Do masła wlej 250 mililitrów wody.
Wodę z masłem przelej do mąki.
Zagnieć ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i ładnie odklejać się od ręki.
Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw, aby odpoczęło na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką okrągłe placki.
Każdy z nich faszeruj mięsem i zlep brzegi.
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i gotuj pierogi, aż zaczną wypływać.
Gotowe pierogi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pielmieni
-
Burger drwala
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Mielony z piekarnika
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Rigatoni
-
Cevapcici
-
Danie z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat pierażki
Pierażki to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej. Istnieje wiele odmian pierogów, w zależności od kraju podaje się je z różnymi rodzajami farszu. Na Białorusi przygotowuje się pierogi z mięsem. Może być to mięso mielone lub gotowane mięso z rosołu. Przepis na pierażki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mięso mielone, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.
Jak zrobić pierażki? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj mięso, dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem, podsmaż. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, podsmaż z mięsem. Farsz umieść w malakserze i rozdrobnij do powstania zwartej konsystencji. Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól. W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło. Do masła wlej 250 mililitrów wody. Wodę z masłem przelej do mąkę. Zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i ładnie odklejać się od ręki. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw, aby odpoczęło na 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką okrągłe placki. Każdy z nich faszeruj mięsem i zlep brzegi. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i gotuj pierogi, aż zaczną wypływać.
Mięso mielone wieprzowe to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso zawiera witaminy z grupy B, potas oraz żelazo. Mięso wieprzowe jest dość kalorycznym mięsem, możesz zmniejszyć jego kaloryczność, wybierając kawałek z mniejszą zawartością tłuszczu. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując pierażki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierożki możesz przygotować w większej ilości i zamrozić. Najlepiej podawać je z kwaśną śmietaną lub okrasą ze słoniny i cebuli. Pierożki można podawać z różnymi farszami mięsnymi. Wykorzystać można także gotowane mięso z rosołu.
Alergeny w pierażki
Lista alergenów dla pierażki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pierażki
Pierażki to danie zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz na diecie bezglutenowej. Pierogi bez okrasy mają o połowę mniej kalorii.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.