Przepis na pierażki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, malakser

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Dodaj mięso, dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem, podsmaż.

Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, podsmaż z mięsem.

Farsz umieść w malakserze i rozdrobnij do powstania zwartej konsystencji.

Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól.

W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło.

Do masła wlej 250 mililitrów wody.

Wodę z masłem przelej do mąki.

Zagnieć ciasto.

Ciasto powinno być gładkie i ładnie odklejać się od ręki.

Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw, aby odpoczęło na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką okrągłe placki.

Każdy z nich faszeruj mięsem i zlep brzegi.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i gotuj pierogi, aż zaczną wypływać.

Gotowe pierogi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Pierażki podane na niebieskim talerzyku.
Pierażki
Koszt przygotowania dania
20.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
740 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Pierażki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierażki

Pierażki to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej. Istnieje wiele odmian pierogów, w zależności od kraju podaje się je z różnymi rodzajami farszu. Na Białorusi przygotowuje się pierogi z mięsem. Może być to mięso mielone lub gotowane mięso z rosołu. Przepis na pierażki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mięso mielone, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierażki? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj mięso, dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem, podsmaż. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, podsmaż z mięsem. Farsz umieść w malakserze i rozdrobnij do powstania zwartej konsystencji. Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól. W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło. Do masła wlej 250 mililitrów wody. Wodę z masłem przelej do mąkę. Zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i ładnie odklejać się od ręki. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw, aby odpoczęło na 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką okrągłe placki. Każdy z nich faszeruj mięsem i zlep brzegi. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i gotuj pierogi, aż zaczną wypływać.

Mięso mielone wieprzowe to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso zawiera witaminy z grupy B, potas oraz żelazo. Mięso wieprzowe jest dość kalorycznym mięsem, możesz zmniejszyć jego kaloryczność, wybierając kawałek z mniejszą zawartością tłuszczu. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując pierażki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierożki możesz przygotować w większej ilości i zamrozić. Najlepiej podawać je z kwaśną śmietaną lub okrasą ze słoniny i cebuli. Pierożki można podawać z różnymi farszami mięsnymi. Wykorzystać można także gotowane mięso z rosołu.

Wartości odżywcze pierażki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
308.58 kcal
740.60 kcal
Białko
10.47 g
25.13 g

Węglowodany w pierażki

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
32.50 g
78.01 g
Węglowodany przyswajalne
32.00 g
76.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
15.26 g
36.62 g
Tłuszcze nasycone
6.88 g
16.52 g
Tłuszcze nienasycone
8.38 g
20.11 g

Witaminy w przepisie na pierażki

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6
0.16 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.59 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.94 mg
9.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
66.21 µg (mcg)
158.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierażki

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
23.62 mg
56.70 mg
Potas
177.75 mg
426.60 mg
Wapń
19.23 mg
46.15 mg
Fosfor
104.19 mg
250.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.33 mg
53.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.59 mg
6.22 mg
Cynk
1.04 mg
2.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierażki 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierażki

Lista alergenów dla pierażki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pierażki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
1 opakowanie
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na pierażki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób