Pieczywo bezglutenowe
- Mąka gryczana - 1,5 szklanki (300 g)
- Mąka kokosowa (50 g)
- Mąka ryżowa (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Białko jajka (1 szt.)
- Drożdże świeże (50 g)
- Siemię lniane (całe) (50 g)
- Cukier - 3 łyżki stołowe (30 g)
Przepis na pieczywo bezglutenowe krok po kroku
W 250 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier.
W misce umieść mąki i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 70 minut.
Blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut.
Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Kleik ryżowy
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Muffinki jajeczne
-
Gofry bezglutenowe
-
Omlet bananowy
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Śniadanie bezglutenowe
Więcej informacji na temat pieczywa bezglutenowego
Pieczywo bezglutenowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Osoby nie mogące spożywać glutenu bardzo często muszą rezygnować z pieczywa. W sklepach rzadko można kupić dobre pieczywo pozbawione glutenu. A jeśli już jest to jego skład jest bardzo długi i nie korzystny dla naszego zdrowia a cena pieczywa potrafi dochodzić do 10 zł za bochenek pakowanego chleba. Przepis na pieczywo bezglutenowe jest łatwy, bez problemu przygotujesz go samodzielnie w domu. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka gryczana, mąka kokosowa, mąka ryżowa, siemię lniane, drożdże, jajko, sól i cukier.
Jak zrobić pieczywo bezglutenowe? W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. W misce umieść mąkę gryczaną, ryżową oraz kokosową i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut. Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu kokosa. Posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit. Mąka kokosowa jest także źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne.
Podsumowując pieczywo z mąki bezglutenowej to świetny pomysł na domowy chleb. Najlepsze pieczywo bez glutenu to te przygotowane własnoręcznie. Pyszny chleb dobry jest do spożycia przez 3-4 dni. Przechowuj go w lnianej ściereczce, aby nie wysechł.
Alergeny w pieczywie bezglutenowym
Lista alergenów dla pieczywa bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze pieczywa bezglutenowego
Pieczywo bezglutenowe to świetny pomysł na zdrowe pieczywo. Chleb bezglutenowy zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest on źródłem węglowodanów złożonych. Mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.