Pieczony camembert
- Ser camembert (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (20 g)
- Maliny - 2 garści (100 g)
Przepis na pieczony camembert krok po kroku
Jajko roztrzep w misce.
Zamocz ser w jajku.
Panieruj w bułce tartej.
Umieść ser na blasze i ułóż na nim rozmaryn.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Camembert wyjmij z piekarnika i ułóż na wierzchu maliny.
Więcej informacji na temat pieczonego camembert
Pieczony camembert to bardzo dobry pomysł na najlepszy obiad dla całej rodziny. Pyszny pieczony ser jest bardzo aromatyczny i rozpływa się w ustach. Prosty przepis przygotować można jako szybki obiad po pracy. Przepis na pieczony camembert jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: camembert, jajko, bułka tarta, rozmaryn, maliny.
Jak zrobić pieczony camembert? Jajko roztrzep w misce. Zamocz ser w jajku. Panieruj w bułce tartej. Umieść ser na blasze i ułóż na nim rozmaryn. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Camembert wyjmij z piekarnika i ułóż na wierzchu maliny.
Camembert jest serem zawierającym dużą ilość białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Białko jest potrzebne do procesów budulcowych komórek naszego ciała. Camembert zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które podnoszą poziom trójglicerydów w naszej krwi. Sery pleśniowe nie powinny być spożywane przez osoby starsze, dzieci poniżej 4 roku życia oraz kobiety w ciąży. Smażony ser jest kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby będące na dietach redukcyjnych. Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami nietrwałymi. Maliny zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnika ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.
Podsumowując łatwy do zrobienia przepis przygotujesz bez większego problemu. Camembert jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Pieczony ser podać można na obiad lub na kolację. Ser będzie idealnym dodatkiem do sałatki lub domowych burgerów.
Alergeny w pieczonym camembert
Lista alergenów dla pieczonego camembert przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser camembert
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pieczonego camembert
Pieczony camembert to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ser zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.