Pieczony camembert

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony camembert podany na kawałku pergaminu leżącego na deseczce.
Pieczony camembert
Pieczony camembert to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Ser pieczony w panierce z bułki tartej jest bardzo delikatny i kremowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 20 min
755 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ser camembert (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (20 g)
  • Maliny 2 garści (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na pieczony camembert krok po kroku

Jajko roztrzep w misce.

Zamocz ser w jajku.

Panieruj w bułce tartej.

Umieść ser na blasze i ułóż na nim rozmaryn.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Camembert wyjmij z piekarnika i ułóż na wierzchu maliny.

Jak oceniasz przepis na pieczony camembert
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pieczonego camembert

Pieczony camembert to bardzo dobry pomysł na najlepszy obiad dla całej rodziny. Pyszny pieczony ser jest bardzo aromatyczny i rozpływa się w ustach. Prosty przepis przygotować można jako szybki obiad po pracy. Przepis na pieczony camembert jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: camembert, jajko, bułka tarta, rozmaryn, maliny.

Jak zrobić pieczony camembert? Jajko roztrzep w misce. Zamocz ser w jajku. Panieruj w bułce tartej. Umieść ser na blasze i ułóż na nim rozmaryn. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Camembert wyjmij z piekarnika i ułóż na wierzchu maliny.

Camembert jest serem zawierającym dużą ilość białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Białko jest potrzebne do procesów budulcowych komórek naszego ciała. Camembert zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które podnoszą poziom trójglicerydów w naszej krwi. Sery pleśniowe nie powinny być spożywane przez osoby starsze, dzieci poniżej 4 roku życia oraz kobiety w ciąży. Smażony ser jest kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby będące na dietach redukcyjnych. Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami nietrwałymi. Maliny zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnika ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.

Podsumowując łatwy do zrobienia przepis przygotujesz bez większego problemu. Camembert jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Pieczony ser podać można na obiad lub na kolację. Ser będzie idealnym dodatkiem do sałatki lub domowych burgerów.

Alergeny w pieczonym camembert

Lista alergenów dla pieczonego camembert przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pieczonego camembert

na 100g gotowej potrawy

Pieczony camembert to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ser zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
215.91
755.67
Białko (g)
13.44
47.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.36
25.77
Węglowodany przyswajalne (g)
5.39
18.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
6.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
14.81
51.84
Tłuszcze nasycone (g)
9.58
33.54
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
18.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.35
15.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
3.06
Cholesterol (mg)
92.96
325.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
152.53
533.87
Witamina B6 (mg)
0.17
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.84
2.95
Witamina C (mg)
6.99
24.45
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.77
Witamina E (mg)
0.31
1.08
Retinol (µg (mcg))
152.00
532.00
Tiamina (mg)
0.08
0.29
Ryboflawina (mg)
0.36
1.26
Niacyna (mg)
0.86
3.01
Foliany (µg (mcg))
51.27
179.43
Beta karoten (µg (mcg))
9.60
33.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
509.20
1782.20
Potas (mg)
170.69
597.43
Wapń (mg)
231.57
810.51
Fosfor (mg)
230.64
807.24
Magnez (mg)
20.59
72.05
Żelazo (mg)
0.87
3.06
Cynk (mg)
1.65
5.77
Miedź (mg)
0.06
0.21
Mangan (mg)
0.25
0.87
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego camembert 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego camembert

Koszt składników
24.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser camembert
200 g
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Maliny
100 g
2 garści
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Koszt składników
24.80