Pieczone pączki
- Mleko 2% (220 ml)
- Drożdże świeże (50 g)
- Cukier (45 g)
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Masło (50 g)
- Konfitura z płatków róży (100 g)
Przepis na pieczone pączki krok po kroku
Mleko podgrzej lekko w rondelku lub mikrofali. Dodaj do niego cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
W rondelku rozpuść masło.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj. Wlej powoli zaczyn i dokładnie mieszaj. Ciasto wyrób dłońmi, by powstała spójna, lekko klejąca masa. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ostatecznie wyrosło.
Podsyp blat mąką i przełóż na niego ciasto. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na cienkie blaty o grubości około 3 cm. Dużą szklanką lub kubkiem wycinaj z ciasta kółka.
Na środek każdego pączka dodaj pełną łyżeczkę marmolady. Boczne krawędzie zlep ze sobą, a w dłoniach uformuj z ciasta kulkę.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej gotowe pączki, w dość sporych odstępach.
Pączki piecz partiami po około 25 minut, do zarumienienia.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Chanuka
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat pieczonych pączków
Pieczone pączki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, domowych słodkości. Ze względu na sposób ich przygotowania mają mniej kalorii i tłuszczu.
Przepis na pieczone pączki to doskonały pomysł na smaczne i proste słodkości, bez tłuszczu. Są niezwykle puszyste i miękkie, a ich wnętrze skrywa pyszny dżem, który idealnie się łączy z drożdżowym ciastem. To przepis idealny dla wszystkich miłośników słodkości, którzy pragną raczyć się tym specjałem w wersji domowej, która jest znacznie zdrowsza niż sklepowa, a w dodatku zawiera mniej cukru i tłuszczu. Ten przepis będzie idealny nie tylko na tłusty czwartek. Te pączki są tak łatwe, że można je robić znacznie częściej i cieszyć się ich wspaniałym smakiem nie tylko od święta. Te pyszne słodkości są tak dobre, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, dlatego warto przygotować ich większą porcję. Ciasto na pączki rośnie w bardzo szybkim tempie, a po usmażeniu jest niezwykle puszyste, wyrośnięte i miękkie. Te domowe pączki są po prostu idealne. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tych słodkości zwykle znajdują się w domowej spiżarni, dlatego ich wykonanie jest naprawdę tanie. Warto do ich zrobieni wybrać ulubiony dżem lub marmoladę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone pączki, które będą pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Powstają z niego najlepsze pączki z nadzieniem, które przygotowuje się w piekarniku. Ten przepis na pączki jest niezwykle łatwy, a co najważniejsze zawsze się udaje. To dzięki idealnym proporcjom między mąką, zaczynem a jajami. Do przepisu używa się tylko żółtek, białka można zachować do innego przepisu. Z tego przepisu powstają pączki idealne, które są puszyste niczym chmurki, a przy tym naprawdę lekkie. Choć wydaje się, że pieczenie pączków, to bardzo trudny proces, wcale nie jest to prawdą. Z tym przepisem przekonasz się, że te słodkości można przygotować w sposób nieskomplikowany i bardzo szybki. Warto jednak pamiętać, że należy wcześniej przygotować zaczyn, który należy odstawić na chwilę, a także że ciasto musi mieć czas, by urosnąć, inaczej pączki wyjdą twarde i niskie.
Alergeny w pieczonych pączkach
Lista alergenów dla pieczonych pączków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pieczonych pączków
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
-
mleko,
cukier,
mąka pszenna,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.