Pieczone pączki

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone pączki podane z cukrem pudrem.
Pieczone pączki
Pieczone pączki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, domowych słodkości. Ze względu na sposób ich przygotowania mają mniej kalorii i tłuszczu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
273 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 2% (220 ml)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Cukier (45 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Masło (50 g)
  • Konfitura z płatków róży (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek

Przepis na pieczone pączki krok po kroku

Mleko podgrzej lekko w rondelku lub mikrofali. Dodaj do niego cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

W rondelku rozpuść masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj. Wlej powoli zaczyn i dokładnie mieszaj. Ciasto wyrób dłońmi, by powstała spójna, lekko klejąca masa. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ostatecznie wyrosło.

Podsyp blat mąką i przełóż na niego ciasto. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na cienkie blaty o grubości około 3 cm. Dużą szklanką lub kubkiem wycinaj z ciasta kółka.

Na środek każdego pączka dodaj pełną łyżeczkę marmolady. Boczne krawędzie zlep ze sobą, a w dłoniach uformuj z ciasta kulkę.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej gotowe pączki, w dość sporych odstępach.

Pączki piecz partiami po około 25 minut, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na pieczone pączki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat pieczonych pączków

Pieczone pączki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, domowych słodkości. Ze względu na sposób ich przygotowania mają mniej kalorii i tłuszczu.

Przepis na pieczone pączki to doskonały pomysł na smaczne i proste słodkości, bez tłuszczu. Są niezwykle puszyste i miękkie, a ich wnętrze skrywa pyszny dżem, który idealnie się łączy z drożdżowym ciastem. To przepis idealny dla wszystkich miłośników słodkości, którzy pragną raczyć się tym specjałem w wersji domowej, która jest znacznie zdrowsza niż sklepowa, a w dodatku zawiera mniej cukru i tłuszczu. Ten przepis będzie idealny nie tylko na tłusty czwartek. Te pączki są tak łatwe, że można je robić znacznie częściej i cieszyć się ich wspaniałym smakiem nie tylko od święta. Te pyszne słodkości są tak dobre, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, dlatego warto przygotować ich większą porcję. Ciasto na pączki rośnie w bardzo szybkim tempie, a po usmażeniu jest niezwykle puszyste, wyrośnięte i miękkie. Te domowe pączki są po prostu idealne. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tych słodkości zwykle znajdują się w domowej spiżarni, dlatego ich wykonanie jest naprawdę tanie. Warto do ich zrobieni wybrać ulubiony dżem lub marmoladę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone pączki, które będą pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Powstają z niego najlepsze pączki z nadzieniem, które przygotowuje się w piekarniku. Ten przepis na pączki jest niezwykle łatwy, a co najważniejsze zawsze się udaje. To dzięki idealnym proporcjom między mąką, zaczynem a jajami. Do przepisu używa się tylko żółtek, białka można zachować do innego przepisu. Z tego przepisu powstają pączki idealne, które są puszyste niczym chmurki, a przy tym naprawdę lekkie. Choć wydaje się, że pieczenie pączków, to bardzo trudny proces, wcale nie jest to prawdą. Z tym przepisem przekonasz się, że te słodkości można przygotować w sposób nieskomplikowany i bardzo szybki. Warto jednak pamiętać, że należy wcześniej przygotować zaczyn, który należy odstawić na chwilę, a także że ciasto musi mieć czas, by urosnąć, inaczej pączki wyjdą twarde i niskie.

Alergeny w pieczonych pączkach

Lista alergenów dla pieczonych pączków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pieczonych pączków

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
287.89
273.50
Białko (g)
8.81
8.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
47.79
45.40
Węglowodany przyswajalne (g)
40.04
38.04
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
7.09
6.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.60
4.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
2.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.56
0.53
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.31
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.69
3.50
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
116.77
110.93
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
15.41
14.64
Potas (mg)
133.34
126.68
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.39
45.02
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.93
116.79
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.74
20.65
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.90
2.75
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.24
1.18
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych pączków 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych pączków

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
220 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 ml
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Konfitura z płatków róży
100 g
16.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
7.27
Za 100 g
Koszt składników
36.00