Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na pieczone kasztany krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 220 st C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Wypukłą część kasztanów natnij na krzyż (zrób spore nacięcia).

Wsyp kasztany do garnka razem z dużą szczyptą soli. Kasztany zalej w całości wodą.

Gotuj do momentu wrzenia i odcedź kasztany.

Ułóż na blaszce kasztany płaską stroną do dołu.

Piecz kasztany przez około 20-25 minut. Powinny się dobrze przypiec.

Podawaj na gorąco - obieraj ostrożnie ze skóry i zjadaj miąższ.

Pieczone kasztany
Pieczone kasztany - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - pieczone kasztany

W skrócie
Kalorii w porcji
392 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
60

Wartości odżywcze pieczonych kasztanów

na 100g gotowej potrawy

Kasztany są wartościowe. Zawierają węglowodany i zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Są cennym źródłem błonnika i wielu witamin oraz minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
196.00
392.00
Białko (g)
1.63
3.26
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
44.20
88.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.25
2.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
1.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
0.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.98
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
2.00
Witamina B6 (mg)
0.35
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
40.20
80.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.28
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
1.10
2.20
Foliany (µg (mcg))
58.00
116.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.00
4.00
Potas (mg)
484.00
968.00
Wapń (mg)
19.00
38.00
Fosfor (mg)
38.00
76.00
Magnez (mg)
30.00
60.00
Żelazo (mg)
0.94
1.88
Cynk (mg)
0.49
0.98
Miedź (mg)
0.42
0.84
Mangan (mg)
0.34
0.68
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych kasztanów 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonych kasztanach

Lista alergenów dla pieczonych kasztanów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone kasztany

Więcej informacji na temat pieczonych kasztanów

Pieczone kasztany - próbowałeś? Ten prosty przepis da Ci smaczną przekąskę z piekarnika, która dodatkowo jest bardzo wartościowa. Zobacz, jak zrobić pieczone kasztany. Mają bardzo ciekawy i intrygujący smak. Są słodkie i mają konsystencję zbliżoną do ziemniaków. Przepis na pieczone kasztany sprawdzi się świetnie jako pyszna przekąska na wieczór – zamiast chipsów spróbuj tego prostego przepisu. Poznaj właściwości kasztanów jadalnych oraz najważniejsze i dobre rady, które pomogą Ci upiec w piekarniku tradycyjne kasztany jadalne w łatwy sposób.

Kasztany jadalne to bardzo ciekawa roślina, która jest dobra i wartościowa. Pyszne pieczone kasztany to prosty przepis na zdrową przekąskę. Są smaczne, mają lekki posmak orzecha laskowego. Przypominają ziemniaka jeśli chodzi o strukturę miąższu. Tradycyjny przepis na pieczone kasztany wywodzi się z kuchni francuskiej.

Tradycyjne, pyszne pieczone kasztany są najlepsze jako coś wartościowego, co można podać w alternatywie na mało odżywcze produkty. Mają szereg korzystnych właściwości, które wpływają dobrze na organizm człowieka. Przede wszystkim mają dużą ilość błonnika, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Są najlepszym źródłem potasu, ponieważ zawierają go dużo. Poza tym dostarczają m.in. witaminy E, A, K, C czy P. Znajdziesz także witaminy z grupy B. W jego składzie są korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe. To źródło lecytyny czy escytyny. Kasztany jadalne zawierają związki przeciwutleniające. Mają więc działanie przeciwnowotworowe.

Jak zrobić pieczone kasztany? Najpierw kasztany jadalne trzeba naciąć. Jest to konieczne. Nożem zrób nacięcie w kształcie litery X na wypukłej stronie. Najlepsze będzie użycie noża z ząbkami. Kasztany zagotuj w wodzie z odrobiną soli. Wyłóż kasztany jadalne płaską powierzchnią do dołu na blaszce i piecz. Dobre będą, gdy się odpowiednio mocno przypieką.

Jak zrobisz pieczone kasztany, należy je podawać na gorąco. Wtedy można łatwo zdjąć skórę. Z kasztanów jadalnych zjada się miąższ – po zdjęciu skórki. Na zimno nie są zbyt smaczne. Można jeść je same, bez żadnych dodatków. Także można polać je na przykład miodem lub wykorzystać w inny, lubiany sposób.

Dlaczego należy naciąć kasztany jadalne przed pieczeniem w piekarniku? Kasztany bez nacięcia wybuchłyby. Dzieje się to dlatego, że podczas pieczenia miąższ z kasztanów jadalnych znacznie zwiększa swoją objętość. Do przepisu na pieczone kasztany można naciąć je także nie w kształcie litery X, a po prostu zrobić prostą linię.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych kasztanów

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasztany jadalne
200 g
11.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 200 g
Koszt składników
11.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pieczone kasztany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób